Под Тръмп НАТО умира

Какво говори пред смаяните присъстващи

Тази седмица НАТО проведе първата си среща на върха в грандиозното си ново здание. Това би трябвало да предполага ново начало за Трансатлантическия алианс. Но впечатлението от разговорите, което остана, е точно обратното.

Както го формулира един репортер на място, това беше фестивал на садомазохизма: Доналд Тръмп първо завъртя камшика над съюзниците си, след което има своя момент на слава, обявявайки изненадващо победа и че е направил НАТО по-силна.

Към престъпници се отнасят с повече уважение отколкото това, което демонстрира Тръмп към колегите си. Според вътрешен източник, всеки път когато Доналд Тръмп е чуел послание, което не харесва, просто е игнорирал говорещия и дори им е обръщал гръб, за да разговаря със своята делегация.

В един момент на Макрон се наложило да прекъсне изказването си за близо минута, докато изчака Тръмп да завърши частния си разговор и отново да се съсредоточи върху срещата.

Извън залата, пред смаяни и невярващи присъстващи, Тръмп заяви че „духът на срещата“ е бил „невероятен“, обяви я за голям успех и се самоизтъкна как е успял да изкрънка допълнителни 33-40 млрд. долара за отбранителни разходи от съюзниците си.

Това обаче не е вярно. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че тези пари са били вече предвидени и са били публикувани в доклад, два дни преди срещата на върха.

Както винаги последователността не притеснява Главнокомандващия. На ден първи обяви „Северен поток 2“ за лош, но втория ден заяви, че „според мен, може би всеки ще има добри отношения с Русия, така че няма да има проблем с тръбопровода“.

Тръмп не даде ясни индикации, каква ще бъде позицията му относно руската анексия на Крим, по време на срещата му с Владимир Путин следващата седмица в Хелзинки, нито как ще отговори на руския президент, ако повдигне въпроса за прекратяването на военните учения в Балтийско море.

С управлението на Тръмп, НАТО скоро ще бъде мъртва организация. ЕС трябва да превъзмогне вътрешните си разделения и да гарантира че Алиансът е заменен с реална европейска отбрана.

(Превод: “Труд”, със съкращения)

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари