Въоръжени атакуваха Министерството на информацията в Кабул

13 души са задържани преди дербито между „Левски“ и „ЦСКА“

Оставиха в ареста 21-годишния мъж, обвинен в убийството на майка си

​В Словения заловиха 275 кг наркотици, задържани са 9 души

Сайтът на парламента се срина

Берен Саат се скара със свекърва си

Една Деси пролет прави Деси Ламбина изпразни сметките си за благотворителния проект „Магис”

Задържаха трима души за пушене на марихуана пред НС

Адел се раздели със съпруга си

Алла Пугачова бяга от болница, заради Емил Руската Примадона стана на 70

Косово върна в страната над 100 джихадисти и техни семейства от Сирия

Елизабет Шу в комиксова екстраваганца „The Boys” се насочва към тийн аудиторията

Евродепутатът Ева Майдел: Имаме най-добрите икономически показатели в новата история на България

Билков цяр „Разгонен козел” носи потентност Фармацевтка забърква 135 фиторецепти, има дори за рак

Четирима пострадаха при верижна катастрофа край Търново Помляни са 6 коли на пътя Велико Търново – София край с. Ново село

Поетичен разговор между поколенията

Всички участници в събитието

Националният студентски дом активизира своята културна дейност през последните 6 месеца, откакто институцията беше оглавена от Христиан Даскалов. В момента се провеждат ремонти на знакови пространства в сградата на пл. „Народно събрание” 10, но животът на отделните колективи не прекъсва нито за миг.

На 28 март 2019 г. беше проведено литературно събитие в необичаен формат: „Поетичен разговор между поколенията”, с което бяха отбелязани две годишнини: 132 години от рождението на най-нежния лирик в поезията ни Димчо Дебелянов и 7 години от кончината на литературния критик и ментор на младите писатели Георги Черняков, който в продължение на 26 години (1970 – 1996) е ръководител на Кабинета на младите писатели-студенти към Националния студентски дом.

„Толкова видни творци в тази зала аз не съм виждал”, каза Христиан Даскалов. „В нашите зали преди десетилетия са пели Борис Христов и Никола Гюзелев, изявявали са се първите рок и джаз музикант. Какво предстои обаче? Ще проведем „Нощ на литературата” на 15 май. Върви програмата на Експериментален театър. Ще домакинстваме и на международни събития. Опитваме се да възвърнем духа на Студентския дом. Всеки млад човек, който иска да представи своя книга, да реализира изложба или концерт, е добре дошъл”.

Идеята на този иновативен формат беше да се срещнат в пряк поетичен диалог сегашните пишещи студенти и утвърдени имена в родната поезия. Идеята дойде от Атанас Капралов – директор на Националния литературен музей, и Анжела Димчева – председател на Общество на литературния кабинет „Димчо Дебелянов”. В експозето си Атанас Капралов подчерта, че от най-ранна възраст за него Дебелянов е образец за талантливо поетическо изразяване, което той е следвал в изграждането си като творец. В последвалия рецитал той представяше доайените (лауреати на Националната награда „Димчо Дебелянов”, присъждана в Копривщица, сред които е и той самият), а Анжела Димчева канеше лауреатите на наградата „Георги Черняков” (от 2015 до 2018 г.) да им партнират в този високо естетически диалог.

 

Така на сцената се изявиха със свои творби: Иван Есенски и Теодора Тотева, Славимир Генчев и Мартин Петрушев, Димитър Милов и Даниел Тунев, Георги Н. Киров и Елина Иванова, Атанас Капралов.

Специални гости на вечерта бяха двама поети-преводачи: Виктор Мелник (Украйна), който прочете своя превод на Дебеляновото стихотворение „Отдавна е слънцето чуждо за мен…”. Същата творба прозвуча в превод на арабски език, дело на Хайри Хамдан. И двамата преводачи бяха подготвили своите преводи специално за събитието.

Финал на проявата сложи доайенът Недялко Йорданов, който припомни, че през тази година се навършват 60 години от основаването на Кабинета на младите писатели-студенти „Димчо Дебелянов”. Той разказа спомени за 1959 г., когато двамата с Григор Ленков са изключени от университетския литературен кръжок „Васил Воденичарски” и стават сред основателите на Общостудентския

литературен кръжок „Димчо Дебелянов”: „Бяхме 10-12 души. Между основателите на първата сбирка бяха Любен Гройс, Лиляна Михайлова, Деньо Денев, Петко Станев… Предложиха наименованието на клуба да бъде Цветан Зангов, но аз бях луд по поезията на Дебелянов – знаех наизуст много негови стихотворения, изпълнявах на рецитаторски конкурси „Легенда за разблудната царкиня”. Аз се възпротивих на името Цветан Зангов и настоях да бъде Димчо Дебелянов. Така започнахме да се събираме всеки четвъртък – всеки от нас
представяше по 15 стихотворения. На нашите сбирки понякога присъстваха и издаваха присъди Иван Давидков и Петър Караангов”. Недялко Йорданов разказа как е написал „Поема за една поема”, която публиката аплодира, а актьорът и поет Мартин Петрушев партнираше, рапирайки, чрез римувани импровизации на словото на доайена.

Музикалните интермедии бяха дело на барда Румен Спасов – поет, композитор, изпълнител. Поздравителни слова към присъстващите отправиха: Светлана Мухова от името на Дирекция на музеите в Копривщица, и Миглена Иванова от името на НЧ „Димчо Дебелянов” (София).

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Присъствах като зрител. Анжела Димчева очевидно обича да хвали червените сбирки. Много елементарно и недообмислено беше събитието. Нито едно стихотворение не се прочете в памет на гениалния български поет. Само един Георги Киров срича нещо глуповато, той не го и помнеше произведението си, защото правил опит за самоубийство и не беше в час. Другите четоха свои творби, недотам добри, пък четоха на украински, на арабски. Безумие. Много хиперболизиран е този материал и не отговаря на истината. Четоха и млади хора много евтини стихчета. Това беше.

  2. Много глупаво беше. Нищо не четоха за Димчо Дебелянов, а свои работи. Разчароващо.

  3. А това момченце накрая с импровизациите, жалка работа. Съгласна съм с горенаписаното.

  4. Хвалу и клевету приемли равнодушно
    и не оспоривай глупца.
    Ал. Сергеевич

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.