Поетичен разговор между поколенията

Всички участници в събитието

Националният студентски дом активизира своята културна дейност през последните 6 месеца, откакто институцията беше оглавена от Христиан Даскалов. В момента се провеждат ремонти на знакови пространства в сградата на пл. „Народно събрание” 10, но животът на отделните колективи не прекъсва нито за миг.

На 28 март 2019 г. беше проведено литературно събитие в необичаен формат: „Поетичен разговор между поколенията”, с което бяха отбелязани две годишнини: 132 години от рождението на най-нежния лирик в поезията ни Димчо Дебелянов и 7 години от кончината на литературния критик и ментор на младите писатели Георги Черняков, който в продължение на 26 години (1970 – 1996) е ръководител на Кабинета на младите писатели-студенти към Националния студентски дом.

„Толкова видни творци в тази зала аз не съм виждал”, каза Христиан Даскалов. „В нашите зали преди десетилетия са пели Борис Христов и Никола Гюзелев, изявявали са се първите рок и джаз музикант. Какво предстои обаче? Ще проведем „Нощ на литературата” на 15 май. Върви програмата на Експериментален театър. Ще домакинстваме и на международни събития. Опитваме се да възвърнем духа на Студентския дом. Всеки млад човек, който иска да представи своя книга, да реализира изложба или концерт, е добре дошъл”.

Идеята на този иновативен формат беше да се срещнат в пряк поетичен диалог сегашните пишещи студенти и утвърдени имена в родната поезия. Идеята дойде от Атанас Капралов – директор на Националния литературен музей, и Анжела Димчева – председател на Общество на литературния кабинет „Димчо Дебелянов”. В експозето си Атанас Капралов подчерта, че от най-ранна възраст за него Дебелянов е образец за талантливо поетическо изразяване, което той е следвал в изграждането си като творец. В последвалия рецитал той представяше доайените (лауреати на Националната награда „Димчо Дебелянов”, присъждана в Копривщица, сред които е и той самият), а Анжела Димчева канеше лауреатите на наградата „Георги Черняков” (от 2015 до 2018 г.) да им партнират в този високо естетически диалог.

 

Така на сцената се изявиха със свои творби: Иван Есенски и Теодора Тотева, Славимир Генчев и Мартин Петрушев, Димитър Милов и Даниел Тунев, Георги Н. Киров и Елина Иванова, Атанас Капралов.

Специални гости на вечерта бяха двама поети-преводачи: Виктор Мелник (Украйна), който прочете своя превод на Дебеляновото стихотворение „Отдавна е слънцето чуждо за мен...”. Същата творба прозвуча в превод на арабски език, дело на Хайри Хамдан. И двамата преводачи бяха подготвили своите преводи специално за събитието.

Финал на проявата сложи доайенът Недялко Йорданов, който припомни, че през тази година се навършват 60 години от основаването на Кабинета на младите писатели-студенти „Димчо Дебелянов”. Той разказа спомени за 1959 г., когато двамата с Григор Ленков са изключени от университетския литературен кръжок „Васил Воденичарски” и стават сред основателите на Общостудентския

литературен кръжок „Димчо Дебелянов”: „Бяхме 10-12 души. Между основателите на първата сбирка бяха Любен Гройс, Лиляна Михайлова, Деньо Денев, Петко Станев... Предложиха наименованието на клуба да бъде Цветан Зангов, но аз бях луд по поезията на Дебелянов – знаех наизуст много негови стихотворения, изпълнявах на рецитаторски конкурси „Легенда за разблудната царкиня”. Аз се възпротивих на името Цветан Зангов и настоях да бъде Димчо Дебелянов. Така започнахме да се събираме всеки четвъртък – всеки от нас

представяше по 15 стихотворения. На нашите сбирки понякога присъстваха и издаваха присъди Иван Давидков и Петър Караангов”. Недялко Йорданов разказа как е написал „Поема за една поема”, която публиката аплодира, а актьорът и поет Мартин Петрушев партнираше, рапирайки, чрез римувани импровизации на словото на доайена.

Музикалните интермедии бяха дело на барда Румен Спасов – поет, композитор, изпълнител. Поздравителни слова към присъстващите отправиха: Светлана Мухова от името на Дирекция на музеите в Копривщица, и Миглена Иванова от името на НЧ „Димчо Дебелянов” (София).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура