Пожари и наводнения грозят 120 пътни моста у нас (обзор)

Поддържащите пътни фирми чакат задание от АПИ преди да почистят боклуците, стана ясно от думите на членовете на УС на институцията Георги Терзийски и Иван Досев.

Фирмата, обвинена за „Струма” си получила обратно суровини, складирани под съоръжението

Санкцията за нарушителите е до 3000 лева

Дават 0,5 млн. лв. за разчистване, от глоби събират максимум 360 000 лв.

Под 120 моста у нас има незаконно складирани строителни и битови отпадъци, показа проверка на областните пътни управления, поръчана от пътната агенция. Освен риск от пожари, те създават и такъв от наводнения, още повече, че преобладаващата част от съоръженията с проблеми се намират в обхвата на населени места или в непосредствена близост до тях, стана ясно от думите на председателя на УС на Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) Георги Терзийски.

Инспектирани са общо 3808 съоръжения в цялата страна. Освен сметища пространствата под мостове и виадукти и прилежащите им територии са използвани и като незаконни паркинги, места за складиране на автомобилни гуми, сено и дори за отглеждане на животни, допълни Терзийски. В момента се издирват извършителите на нарушенията, така че да си понесат предвидените от закона последствия.

Според разпоредбите на Закона за пътища за складиране на отпадъци под мост се дължи глоба от 200 до 500 лева за физическо лице и от 1000 до 3000 лева за юридическо, посочи Терзийски. Пътната агенция ще разчисти за собствена сметка онези боклуци, чиито собственици не бъдат открити. За целта ще бъдат разходвани поне половин милион лева от бюджета на ведомството, които в друг случай биха отишли за ремонт и подръжка на шосета, обясни председателят на АПИ.

Сметка на „Труд” показва, че дори на нарушителите да бъдат наложени максимални глоби, в хазната не могат да бъдат събрани повече от 360 000 лева.

От петък ще бъде пусната в движение още една, трета лента от горелия мост на магистрала „Струма”. Движението в петък ще бъде в две ленти в посока Кулата, а в неделя в две от три ленти в посока София. В момента в експлоатация са само две от пътните летни в посока София. Компанията, обвинена за палежа на моста на „Струма” „Фенис Дупница” е поискала и получила от пътната агенция част от съхранявания около моста материал за рециклиране, въпреки че официално твърди, че няма нищо общо със сметището, стана ясно още от думите на Терзийски.

Всички открити незаконни сметища ще бъдат разчистени до 15 септември.

 

Край колите

На четири места гледали и животни

Под четири от мостовете дори гледали, макар и временно, рогат добитък и птици. Използвали ги и като склад за сено, като дори заграждали терените за опазване на стоката. Това стана ясно от думите на председателя на АПИ Георги Терзийски. Вече е премахнато подобно „съоръжение” на територията на община Тетевен. Подобен проблем е имало и на територията на областите Сливен, Търговище и Русе. Вече е премахнат и незаконен паркинг до магистрала „Струма”. Под 120-те моста има натрупано различно количество боклук от 8 гуми до купища със смета, обясниха още от институцията. До момента в пътната агенция е постъпил един единствен сигнал за подобни нарушения и той датира от 4 април 2018 г. и е за района на Дупница.

Коментари

Задължително поле