Пожари обхванаха централните и южни области на Италия

пожар около вулкана Везувий край Неапол

Според властите палежите са извършени умишлено

Пожари обхванаха няколко италиански области в централната и южната част на Апенините. Най-сериозно е положението около вулкана Везувий край Неапол и на остров Сицилия. Жертви засега няма. Според властите всички пожари са извършени умишлено, предаде БНР.

Много е сериозно положението в националния парк на вулкана Везувий, чието подножие е много гъсто населено - с около 800 000 жители. Най-засегнати са горските насаждения край селищата Сома Везувиана, Треказе и Отавиано. Картината е драматична, защото пламъците са обхванали пръстеновидно билото на вулкана, като на места пламъците се доближават опасно до населените места. В битката с огъня участват огнеборци и специалните самолети срещу пожари.

Подобна е картината на остров Сицилия. Там положението е критично край Месина, Катания, Енна и Трапани, в чиито околности горят гори и са евакуирани жилищни сгради. Затворени са пътища, спряно е движението на влаковете. Пламъци са обхванали великолепните гори и на шипа на италианския Ботуш – Il Gargano в област Пулия, като огнената стихия се овладява чрез самолети на пожарните служби. Сериозни пожари има и в Тоскана. Високите температури и сушата благоприятстват преднамерените палежи.

https://twitter.com/hahoyle/status/884791907154501632

 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа