Позиция: Повече, но по-къси ваканции за учениците

Юлиян Петров

Общообразователните предмети на преден план

Нека българските ученици да имат малко повече ваканции, като гарантираме зимната. Това пишат от Синдикат “Образование” в своя позиция, след като МОН обяви сериозни промени в изпитите след седми клас и прогнозата, че новата учебна година ще започне присъствено.

“Образователната система в България е фокусирана към два предмета, които доминират в изпити и матури. А последните са приоритизирани имагинерно като КПП-та към по-хубави и мечтани средни или висши училища. Разбира се, това статукво генерира и разцвет на частните уроци”, пише председателят на синдиката Юлиян Петров.

По думите му трябва да се направят няколко малки неща, но решителни и с обществено одобрение - “Трябва да увеличим значението на така наречените общообразователни предмети, природните науки, изкуствата, като не се препъваме в STEM инерцията, която сякаш ни е обзела. Защото, ако дигитализацията е мост, то изкуството е цяла ценностна система.”

От синдиката се спират и върху митовете, че в България се учи най-малко като размер учебно време и като обем учебен материал, и обявяват, че категорично не е така.

Коментари

Задължително поле