Показват спасен църковен архив на храм в Странджа

Историята на село Факия, е съхранена в архива на местните енорийски свещеници в следосвобожденския период: от края на XIX в. – 60-те години на XX в.

Бургас посреща Националния празник 3- ти март

Един от символите на Бургас - Моста, ще грейне в цветовете на родния трибагреник навръх Националния празник 3- ти март. Жители и гости на града ще се насладят на красивата гледка. И тази година, Бургас ще посрещне подобаващо празника, съобщиха от кметството.  Ритуалът по издигане на националния флаг на Република България, флаговете на ЕС и Община Бургас , ще се проведе на площад  „Атанас Сиреков“,  от 10. 30 ч.

Сутринта на 3- ти март, ще е белязана от събитие, вдигащо адреналина на участници и зрители. В 10 ч от Морска гара – Бургас,  до град Българово, ще се проведе авто-мото поход „Българовско шествие 3- ти март“.  
Музеите ще посрещат посетители при вход свободен. В Художествената галерия,  желаещите ще могат да се насладят на шедьоврите на Майстора.  
В Историческия музей, ще бъде подредена фотодокументална изложба от църковния архив на храма в село Факия. Архивът бил прибран от служителите на музея в Средец, които при една експедиция в Странджа, констатирали, че е в окаяно състояние и се намира в среда, крайно вредна за оцеляването му.  Днес, този набор от документи е спасен.
Кулминацията на празника ще е общоградското хоро по обед, на площад „Тройката“, в което могат да се включат всички желаещи.  

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони