Политкоректен Дядо Коледа - Джендър белс

Ой, Коледо, мой Коледо,

роди ми се боже чедо.

Кравай скача от полица

ври в котлето кървавица.

Запей, бабо, като лани,

весело на нас да стане:

ой, Коледо, мой, Коледо,

роди ми се боже чедо!

Иван Вазов

Не мислите ли, че стихотворението “Коледа” на Вазов е безвъзвратно остаряло в навечерието на 2020 година? След превода на новобългарски на “Под игото” абсолютно належащ е и нов прочит на детската класика, съобразен с наболелите реалности на съвремието.

Как така защо?

“Творбата на Вазов е погрешна на толкова много нива”, биха казали в характерния си стил радетелите на политическата коректност - тя обижда само с един замах куп хора, етноси и вероизповедания.

Да вземем двустишието “Кравай скача от полица/ври в котлето кървавица”. Защо точно кравай да скача стереотипно от полицата, а не неговите етно-събратя турски геврек, еврейски бейгъл или австрийски претцел? Как така в котлето ще ври кървавица - та това е варварство! Обида е както за вегетарианците, които биха предпочели в бакъра да къкрят киноа или броколи, така и за правозащитниците на животните - бахурът сочи недвусмислено към наскорошно обредно зверство с домашно прасе на двора.

Затова нека приведем Дядо Коледа в крак с времето:

Пол - Асоциирането на Главното действащо лице по празниците с мъжкия пол е проява на сексизъм и полова дискриманация спрямо жените. То е еманация на вековно изграждания стереотип на доминиращия представител на силния пол, спрямо когото женските индивиди са обречени на субординантна роля - гледачки на деца, готвачки, секретарки или просто секс обекти. Простата замяна на Дядо Коледа с Баба Коледа обаче не би решило проблема, а само би го изместило в друга плоскост. Затова най-добре е Главното действащо лице на празника да е от неутрален пол и да се обръщаме към него с джендър ненатовареното ТО/ТЕ.

Брада - Дългата брада на стареца буди асоциации с надвисналата терористична заплаха за света и с нейни най-видни представители като Осама бин Ладен, Абу Бакр ал-Багдади и пр. Правилният коледен персонаж трябва да е гладко избръснат или най-много с тридневна дизайнерска брада.

Облекло - Коланът, пухкавата яка и ръкавиците от животинска кожа са неприемливи за защитниците на животните. За тяхното създаване са били жестоко убивани невинни твари и на това трябва да се сложи край. Тези атрибути обезателно трябва да са от неутрална еко кожа, направена от рециклирани велосипедни гуми.

Физическа кондиция - Дядо Коледа очевидно е с наднормено тегло и има розови бузи - ранен признак на високо кръвно налягане и сърдечни проблеми вследствие на системна злоупотреба с храни и алкохол. Това дава лош пример на подрастващите и трябва тутакси да се вземат мерки - нека строгата диета и посещенията на фитнесзалата от Дядо Коледа да започнат сега!

Лулата - Нужно ли е изобщо да споменаваме колко лош пример е тютюнопушенето - дори и електронна лула не върши работа, аут веднага!

Джуджета - Старецът впряга в принудителен труд вертикално ощетени индивиди. (“джуджета” е обидна дума и трябва да се замени с “Малки хора” по примера на Г. Софкин) Те са принудени да изработват стотици играчки с нечовешки труд - условията им на работа напомнят на жестоката експлоатация на детски труд в страни от Третия свят, където напълно липсва профсъюзна защита. Спрете това безобразие!

Елени - Всичките северни елени на Дядо Коледа са женски, защото имат рога. Този атрибут пада от главите на мъжките екземпляри по естествен път до края на месец ноември. Естествено, трябва да се въведе полово равновесие във впряга на стареца, да не говорим колко тъпо е женски елен да се казва Рудолф.

Комин - Тайното промъкване на Дядо Коледа през комина също е анахронизъм. Комините са символ на отоплението с твърдо гориво и замърсяването на въздуха с фини прахови частици. Освен това в модерните европейски градове като София комините са снабдени с филтри, което прави влизането на Стареца невъзможно. Да се помисли за алтернативна доставка на подаръците - например в бъдеще да се разпространяват чрез държавната пощенската мрежа заедно с вестниците.

Терминът

Според дефиницията на известния американски политолог и журналист Уилям Сафир “политически коректен” означава подчиняващ се на либералните или крайнолевите възгледи по сексуални, расови и екологични въпроси. Политическата коректност води началото си в страните от индустриалния Запад от 70-те години на XX век. Целта на политическата коректност е по адрес на дадени обособени социални малцинствени групи да се избягва употребата на думи и изказвания, които членовете на тези групи считат или евентуално биха могли да счетат за оскърбителни, а вместо това да се използва неутрален “политически коректен език”.

ЗА НЕГО

Време е да стане полово неутрален

Крайно време е за сериозен дебат за бъдещето на Дядо Коледа. Обществените настроения се променят и празниците трябва да бъдат в крак с времето. А времето е такова, че все повече хора са готови за джендър неутрален Дадо Коледа. Скорошно изследване показва, че 27,8% от хората в САЩ и Великобритания искат Дядо Коледа да е жена или без определен пол. А в Нова Зландия вече представиха “женска, регионална, маори, куиър” версия на Дядо Коледа.

BBC, СВЕТОВНА МЕДИЯ

Със сигурност не трябва да е бял мъж. Нека е пингвин

Дядо Коледа е иконичен образ, който ви се натрапва. Той е силна културна фигура и оказва влияние на децата по цял свят. Затова не трябва вече да е бял мъж. Трябва да се противопоставим на расистките стереотипи, които владеят американската култура. И не само. Трябва да спестим на децата, които не са бели, неудобството и срама от това да израснат с бял Дядо Коледа. Срамът, който аз нося от малка, знаейки, че Дядо Коледа може да бъде само стар бял мъж. Затова предлагам да премахнем белия мъж Дядо Коледа и да го превърнем в пингвин. Всички обичат пингвините.

АИША ХАРИС, АКТИВИСТКА И ПРОГРЕСИВНА ЛИБЕРАЛКА

Той е консерватор

Истината е, че Дядо Коледа е консерватор. Той вярва в отчетността и в носенето на отговорност. Има широко сърце и може да прощава, но за него е важно дали сте слушали. Има силен характер и живее според кодовете на честта. Вярва в постигането на резултати, в награждаването, но и в наказанието.

ФРАНК МИНИТЕР, АВТОР И КОМЕНТАТОР

 

 

 

Не ме плашетес брадати старци

Винаги давам Дядо Коледа за пример, когато споря със силно вярващи. Те започват да ме плашат с адските мъки, а аз им отвръщам, че да плашиш атеист с пъкъла е все едно малко дете да каже на възрастен, че няма да получи подаръци от Дядо Коледа. При всички положения, не ме плашете с брадати старци, защото няма смисъл.

РИКИ ДЖЪРВЕЙС, КОМИК И АВТОР

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети