Полицията спря война на два цигански клана

Полицейска кола пази циганската махала в Розино. Снимка ФЕЙСБУК

Враждата била от години, само малцина си спомнят, че била заради невярна булка

Война между две цигански фамилии избухна в събота вечерта в карловското село Розино. Наложила се намеса на полицията, за да разтърве мургавите кланове. Арестувани са 15 души, а мъж и жена, простреляни със сачми от ловни пушки, са откарани в болница, където са оперирани.

Причината за сблъсъците била стара вражда между родовете Сребреви и Искендерови, разказаха местни хора. Омразата била от много години и само възрастни цигани помнели, че започнала заради невярна булка от единия клан, която избягала от мъжа си. Така или иначе в събота привечер 20-ина от Сребревите атакували Искендерови. Отрядът открил огън с две ловни пушки по прозорците на няколко къщи и паркиран наблизо микробус, посипал се и дъжд от камъни. 53-годишен мъж на име Юлиян бил надупчен в гърдите, а 35-годишната Дудка, родила преди по-малко то месец последното си дете, била улучена в крака.

Хората от Розино припомниха, че кланът на Сребреви е по–агресивен от Искендерови, които били по-работливи и не отказвали селския труд. През 2013 г. двама цигани от Сребреви пребиха до смърт при дребна свада на бензиностанция карловския бизнесмен Георги Рогачев. Престъпниците лежат в затвора с присъди по 18 и 20 години.

Коментари

Задължително поле