Полиция пази джамиите в Утрехт, нападателят стрелял по "чужденците" в трамвая

В Утрехт е имало стрелба на няколко места. Това съобщи на брифинг Питер-Яап Алберсберг, директор на холандската агенция за борба с тероризма, на пресконференция по повод събитията в града, където по-рано нападател откри огън в трамвай, уби един човек и рани няколко.

„На този етап все още има много неизяснени неща, а местните власти работят усилено, за да установят всички факти", добави той.

"Това, което вече знаем е, че виновникът е на свобода", добави Алберсберг.

Междувременно в социалните мрежи се появи, видео, на което се вижда как униформени задържат неизвестно лице на улицата. Властите обясниха бързо, че той не е свързан със стрелбата, но просто не е изпълнил полицейско разпореждане и е задържан.

От полицията призоваха гражданите, станали свидетели на случилото се и успели да го заснемат, да предоставят снимки и видеа.

Междувременно, от общината призоваха гражданите да не напускат домовете си, тъй като не са изключени нови атаки. В целя град движението на трамваите е преустановено.

Нивото на сигурност в града беше повишено на максималната 5-а степен, а местните джамии са поставени под засилени мерки за сигурност. В холандските медии се появи, информация, че след влизането си в трамвая извършителят е атакувал само хора "с вид на чужденци". Единствената до момента жертва е именно жена. носела мюсюлманска забрадка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа