Половината престъпления в област Монтана са разкрити

Битовата престъпност в селата е намалена с 10%, отчетоха за 2017 г. от Областната дирекция на МВР

През миналата 2017 г. разкриваемостта на регистрираните престъпления на територията на Областната дирекция на МВР - Монтана се е повишило с 2,5% и е достигнало 48,01%, съобщиха от МВР ведомството. Увеличеното полицейското присъствие по градове и села и положените от полицейските органи усилия са довели и до намаляване на битовата престъпност с 10% в малките населени места.

Намаление с 19% е постигнато и при противодействието на кражбите, заявиха от дирекцията при отчета на дейността си за миналата година. Гости на отчет-анализа бяха директорът на ГДБОП гл. комисар Ивайло Спиридонов, административният ръководител на Окръжна прокуратура Нина Борисова и директорът на РДПБЗН Монтана комисар Венцислав Райков, които поздравиха служителите на областната дирекция за постигнатите резултати и високата ефективност на полицейската дейност.

„Впечатлен съм от големия брой на бързите и незабавните производства, които дават възможност за бързо правораздаване”, каза директорът на ГДБОП гл. комисар Ивайло Спиридонов. Той акцентира върху подобряването на организацията на оперативната работа, препоръча да се положат и по-сериозни усилия при разкриването на палежите и латентната престъпност – предимно престъпленията, свързани с наркотици.

„Досъдебните производства по по-голямата част от разкритите престъпления са приключили успешно”, отбеляза  прокурор Нина Борисова. През  2017 г. в област Монтана са регистрирани 2 убийства на битова основа, като и 2-те са разкрити. Достигнато е и  200% увеличение на административно-наказателната дейност. През 2017 г. служителите от инспекторският състав, прилагайки полицейските си правомощия, са съставили 11 878 акта, отчетоха от дирекцията на МВР. През миналата година е продължило реализирането на програмата ,,Детско полицейско управление".

На територията на ОДМВР Монтана работят общо 11 детски полицейски управления, в които са обхванати около 270 деца. По Механизма за съвместна работа между институциите за обхващане и задържане на децата в училищата през учебната 2017/2018 г. в  учебните заведения в област Монтана са върнати 210 деца.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България