Половинката на щъркел, спасен у нас, го чака в Германия

В понеделник бе пуснат на свобода

РОСВ призова на приютените птици да бъдат оставени да отлетят

Един от спасените от студа щъркели в Силистренско си има половинка, която го чака в Германия, съобщи пред “Труд” д-р Руско Петров. Експертът е част от екипа помагал на бедстващите птици в района.

Пернатият екземпляр, маркиран с пръстен в Германия и попаднал в поледицата около Дулово, беше освободен в понеделник заедно с още над 60 други прелетни. Щъркелът е на средна възраст. Излюпен е през 2011 г. и си е намерил партньор през 2014 г., казват специалистите.

Те обаче не знаят пола на птицата, но обикновено мъжките са тези, които отлитат първи на юг. До колегите си в Германия те са изпратили клип как щъркелът е излетял от България. Надеждите са, че той отново ще се събере с половинката си. Обикновено двойките щъркели се разделят и мъжете летят отделно от жените, но се събират в общото им гнездо, казват орнитолози.

Друга от намерените птици е в тежко състояние и на системи. Ще й трябват около две седмици възстановяване, уточняват спасителите.

Междувременно РИОСВ – Русе призова всички птици от вида бял щъркел, на които беше оказана помощ от местните власти и населението в Русе, Разград и Силистра, да бъдат пуснати на свобода.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България