Половин милион долара за документи на Боб Дилън

Певецът размишлявал за антисемитизма

Писма, текстове и интервюта на Боб Дилън, които са се смятали за отдавна изгубени, бяха продадени на търг за общо 495 000 долара, съобщават световните агенции.

От бостънската компания RR Auction оповестиха, че колекцията, притежавана от покойния Тони Глоувър, дългогодишен приятел и довереник на Дилън, е продадена на купувач, пожелал да остане анонимен.

Колекцията включва стенограми от интервютата на Глоувър от 1971 г. с Дилън и писма, които двамата си разменят. Интервютата разкриват, че Дилън е размишлявал за антисемитиза, когато е сменил името си от Робърт Цимерман на Боб Дилън. В разговор от 1971 г. с Глоувър, Дилън обсъжда защо е сменил името си, казвайки: “Много хора са с впечатлението, че евреите са лихвари и търговци”.

Става ясно още, че е написал песента “Lay Lady Lay” за Барбра Стрейзънд.

Боб Дилън, който навърши 79 години през май, е бил близък с Глоувър, починал миналата година.

Дилън спечели Нобелова награда за литература през 2016 г. за текстове на песни като “Blowin ‘in the wind”, “Like a Rolling Stone”, “The Times They Are a-Changin’. Много автори и критици коментираха, че решението е безумно.
В аукционните артикули са включени текстове на песни на Дилън, написани след посещението на фолклорната легенда Уди Гатри през май 1962 г.

В разговор от 1971 г. с Глоувър Дилън обсъжда защо е сменил името си, казвайки: “Много хора са с впечатлението, че евреите са просто даващи пари назаем и търговци”.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Шоубизнес