Полша може да подкрепи мисията на САЩ в Ормузкия проток

Полша може да подкрепи водената от САЩ военна мисия за защита на корабоплаването в Залива, след като наскоро Иран арестува петролен танкер под британски флаг в Ормузкия проток, заяви полският външен министър Яцек Чапутович, съобщава БТА.

"Знаем, че ситуацията изисква отговор", каза Чапутович в интервю, без да уточнява естеството на потенциалната помощ. "Възможна е някакъв вид полска помощ за американските и британските усилия", посочи външният министър.

Чапутович каза още, че Полша се опитва "да поддържа трансатлантическата връзка" и да изглажда разделенията между САЩ и ЕС, включително в Близкия изток.

Германия отказа да участва във водената от САЩ мисия и се обяви в подкрепа на европейска наблюдателна мисия. Германското правителство се опасява, че стратегията на САЩ за оказване на "максимален натиск" върху Иран може да доведе до ескалация на кризата.

"Полша следва политиката на САЩ в Близкия изток и по иранската ядрена сделка, от която Вашингтон се оттегли, но същевременно вярва, че ЕС трябва да е "по-отворен към американските доводи", изтъкна Чапутович.

"Ако има разделение между ЕС и САЩ, това не е добре за Полша или за Централна Европа. Затова се опитваме да поддържаме трансатлантическата връзка и да изглаждаме разделението", заяви полският външен министър.

Коментари

Задължително поле