Поляк се пусна със ски от осемхилядник

Полякът Анджей Баргел стана първият алпинист в историята, който слезе... със ски от К2, втория най-висок връх в света (8611 метра). При атаката до 7000 метра му помага друг негов сънародник Януш Коломб. А в неделя, в 8,25 часа, той вече бе покорил височината и почти веднага започна спускане. Заради ниска видимост 30-годишният Баргел спира за час в лагера на 8000 м, след което подновява слизането.

Това е втората атака на върха от поляка. Миналата година опитва за първи път, но неуспешно заради лошото време. Амбицията на Анджей още този сезон да се спусне със ски и от най-високата точка на планетата – Еверест (8848 м).

А К2 е четвъртият осемхилядник, от който Баргел слиза със ски. През 2013-а прави това от Шиша Пангма (8013 м), после и от Манаслу (8156) и Броуд пик (8051) в следващите две поредни години.

Роденият в Закопане алпинист може да се похвали и с други постижения. През 2016-а слиза отново със ски от пет седемхилядника, намиращи се в бившия СССР. Прави го за 30 дни, с което чупи рекорда на руснаците Денис Урубко и Андрей Молотов, които постигат това за 42 дни през 1999 г. Заради постижението си Анджей е наречен Снежния леопард.

„Важни са не рекордите, а да се върнем здрави у дома“, казва трезво Баргел.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт