Поляците избират президент до края на юни

Анджей Дуда.

Сенатът одобри промени, позволяващи гласуване и по пощата

Анкета сочи загуба на Дуда при балотаж

Полският Сенат одобри промените в изборния закон, според които президентските избори ще се проведат с гласуване по пощата или лично по воля на гласоподавателя, предаде Ройтерс.

Въпреки че датата на изборите още не е определена, от управляващата партия „Право и справедливост“ (ПиС) твърдят, че 28 юни е най-късната възможна дата за вота, за да може страната да има избран президент преди изтичането на мандата на настоящия държавен глава Анджей Дуда.

Одобреният от Сената законопроект (с 94 гласа „за“, 1 „против“ и 1 „въздържал се“) ще бъде пратен обратно в Сейма - долната камара - за прегласуване.

Президентският вот бе насрочен за 10 май, но не се състоя в срок заради ограничителните мерки срещу COVID-19. От ПиС тогава излязоха с идеята изборите да се проведат въпреки пандемията, но да се гласува само по пощата, което бе посрещнато с множество критики от опозицията. В резултат управляващите отстъпиха, отложиха вота и оставиха в сила гласуването в изборни секции. 

Междувременно последната анкета на частния Уверситет за социални и хуманитарни науки (SWPS) сочи, че Дуда би загубил и от двамата си възможни съперници на евентуален балотаж. 

 

Коментари

Задължително поле