Втори шанс за втората пенсия Обмислят удължаване на срока за прехвърляне на парите от частните фондове в НОИ

Силите на Халифа Хафтар свалиха турски боен дрон

Трети сме по малък държавен дълг

Три приоритета за развитие на Югозапада до 2027 г., София и Благоевград – центрове на растеж

Васил Велев: ВиК дружествата по места са касички за общинските коалиции

Хазартните игри облагани по различен начин (обзор)

Облагане при отдаване на стаи от апартамент на туристи

Националната лотария е 100% законна, държавното тото е безхаберно

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 23 януари 2020

Военното министерство: Няма да строим на територията на резиденция „Лозенец“

Няма добри пътища до туристическите атракции

До 200 хил. лв. глоба за нелегално гориво (обзор)

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 23 януари 2020 г.

Румен Радев: Израел превръща пустинята в градина, България върви в другата посока

Само през януари в „Левски“ са вкарани над 2 млн. лв.

Помачените българи Митхад паша казва през 1878 г., че те са синове на тази страна, на същата тази раса, от същия народ

Държавата ни да пресече направляваното от чужди сили „промиване на мозъци“

През дългите векове на робството стотици хиляди българи се разделят с бащината вяра, своите имена, роднини, с част от себе си. Тази им участ ги прави „други”, макар родната българска реч много често да е запазена, да се помнят старите фамилии, обичаи, песни… Както е известно, такива българи живеят в Родопите, Беломорието, Пиринска и Вардарска Македония, Тетевенско (някога оттам до Оряхово на Дунава), Албания, Косово. По различно време големи групи от тях – не само от България, но и от Гърция и Република Македония, се преселват в Турция. След кюрдите те са едно от най-големите (и непризнати) малцинства в нашата южна съседка. Най-често българите с ислямска вяра, при които е съхранен майчиният език, са наричани помаци, но и ахряни, торбеши, горанци… Етимологията на названието помаци е спорна. Едно от обясненията е, че предците им са имали статут на „помагачи“ на държавата, каквито са категориите християни с военни задължения – войнигани, дервентджии и др. Съществува мнение, че това са хора, получили „мака” (имот) заради поверената им служба. Преди повече от век е записана версията, е че става дума за „помачени“/„помъчени” да сменят вярата си. Както виждаме, тези обяснения не се изключват помежду си.

Българските мюсюлмани са признавани за българи и от висшите представители на Османската империя. Нека припомним казаното през 1878 г. не от някой друг, а от Митхад паша: „Между българите има повече от един милион мюсюлмани. В това число не влизат нито татарите, нито черкезите. Тези мюсюлмани не са дошли от Азия, за да се установят в България, както се вярва повсеместно. Те са наследници на потурчени българи, приели исляма по време на завоеванието и след това. Те са синове на тази страна, на същата тази раса, от същия народ… Между тях има и такива, които говорят само български…” Големият османски държавник е знаел какво говори – през 1876 г. в състояние на афект той сам заявява, че е трябвало султаните да „потурчат“ абсолютно всички българи, „… както потурчиха нашите бащи…“

След завладяването на българските земи от османските турци християните са подчинени на неприсъща за тях държавна и законодателна система, на органи с чужд произход, религия, манталитет. В процесите на ислямизация, независимо от изтъкваните в османските документи благовидни предлози, водеща е принудата. Проявите на насилие над отделния човек, особено над жени и деца, са отразени в хиляди свидетелства. След т. нар. възродителен процес обаче все по-настойчиво се лансира теорията, че приемането на исляма е ставало „доброволно“. Ако все пак в някои случаи е имало по-слаба съпротива, тя е била там, където през Средновековието е силно богомилството. Сходна е картината в Босна – днешните бошнаци, потомци на богомилите, възприемат исляма. В големите градове и в някои райони, особено в Североизточна България, приелите исляма са подложени на силно езиково, битово и психологическо влияние. Резултатите са постепенно забравяне на майчината реч, възприемане на турския език и самосъзнание. Затова не е случайно, че в народната традиция приемането на исляма е равнозначно на „потурчване”.

Как се стига до ислямизирането на покорените от Османската империя християни и защо? Според известния турски историк Мустафа Гьокбилгин: „Беше нужно много време, докато християнските народи бъдат принудени насилствено да приемат исляма или да се чака доброволно да направят това… В същото време беше невъзможно турци от Анадола да бъдат докарани и заселени по тези места… Османският елемент на Балканския полуостров се създава и утвърждава, от една страна, чрез робската институция, особено еничарите, от друга – чрез насилствената смяна на религията…” Ето какво е видял през 1555 г. Ханс Дерншвам: „Българите нямат право да носят хубави дрехи, никой не носи оръжие… Трябва да ходят на ангария на 50 или 100 мили и освен това да плащат такива данъци и налози, така че могат да измрат от глад…“ Да не говорим за „кръвния“ данък, накарал много семейства да сменят вярата си, за да бъдат поне на оня свят заедно със синовете си… През 1634 г. Хенри Блаунт отбелязва: „Християните, най-сетне, като виждат, че са бедни, жалки, смазани, опозорени, лишавани от децата си, подложени на наглостта на всеки мошеник, започват да премислят и да предпочитат настоящия свят пред отвъдния… Това кара хиляди да се обърнат към мохамеданството.”

Ще обърнем внимание на един малко известен случай, който свидетелства за продължаването на ислямизаторската политика дори и през XIX век. През 2018 г. под редакцията на Пенка Чернева в Ловеч беше преиздадено прелюбопитното „Ръкописно съчинение“ на протойерей Евстати Попстефанов със спомени от 1874 г. до Балканските войни. Тук обаче ще поставим акцент на разказаното от него за родното му село Буново, Софийска област, по-конкретно за т.нар. байрамовци. Малката им общност била от пет къщи (фамилии), „… чиито глави били: Мехмед помак, жена му Гена; Небин помак, жена му Лула; Усо помак, жена му Бона; Велия помак, жена му Нонка; Мето помак, жена му Рада…“ Байрамовците в почти всичко оставали свързани със старата вяра. „В къщите им на най-видното почетно източно място бяха си поставили християнските кандилца и икони. И най-радушно всички посрещаха баща ми – свещеник Стефан Николов, когато той отиваше и ръсеше техните домове, а пък аз като малко момче му носех менчето със светена вода… А пък буновските помашки дъщери до оженването им, ако и да не отличаваха по облекло и играеха на хорото с християнките, но тях вземаха за жени само вънкашни турци от други села и градове…“ Естествено, тези „вънкашни турци“ са били преди всичко хора с българска кръв, приели исляма поколения преди това.

По всичко личи, че „байрамовците“ от Буново са приели исляма сравнително скоро спрямо средата на XIX век. Защо обаче са наричани по името на големия мюсюлмански празник? Възможен отговор ни е оставил Евлия Челеби, който през 1668 г. е видял следното: „Когато излязат от джамията по време на празник, ако в този ден някой неверник излезе извън портата си, веднага го убиват. Впрочем, в наше време без да му дадат време, обрязват го и го правят мюсюлманин. Това е едно голямо зрелище…” Турският пътешественик разказва и за младежи, които поради семейни свади са подлъгвани напук на своите роднини да станат мюсюлмани. „Тогава мюсюлманите им оказват голяма възхвала, обсипват с грижи тези момци, обличат ги с почетни халати и с тържествени шествия и музика обикалят из града…” Ако пък откажат, чакат ги мъчения и смърт. Такива човешки трагедии са отразени в съдбите на т.нар. светци и новомъченици от ХV-ХІХ век – Георги Нови Софийски, Прокопий Варненски, Йоан Търновски, Онуфрий Габровски, Игнатий Старозагорски… Трагична е съдбата на младата девойка Злата Мъгленска, една от най-обичаните наши светици. В края на XVIII век е отвлечена от местен бей, но отказва да смени вярата си и е убита по най-садистичен начин. Колко ли обаче са били отвлечените момичета и млади жени, които не са устояли? Имаме ли право да съдим тези българки, тях ли да съдим или безчовечната азиатска практика, загърбваща дори и повелите на Мохамед? Факт е, че през ХІХ век самите турски власти, притиснати и от европейското обществено мнение, се опитват да пресекат насилствените „потурчвания“, поне дават вид, че е така… Ето какво заявява султан Абдул Меджид на 22 януари 1844 г.: „Нито едно лице от раята на моята велика държава, без да е дало доброволно съгласието си, не може да бъде принуждавано насила да приеме мохамеданството… От известно време насам в някои места на моята обширна империя противно на горните нареждания са възникнали случаи на настойчиво и насилствено принуждаване за приемане на исляма от лица, които не са били съгласни…” Султанът обаче е пропуснал да поясни, че въпросното „известно време” е продължавало близо петстотин години и че „възникналите случаи” са били повсеместна практика.

В миналото мюсюлманите неведнъж стават обект на погрешна политика и е време да намерят своето място като неразделна част от модерната българска нация. Затова е много обнадеждаваща дейността на „Фондация Българска памет“ и нейния председател д-р Милен Врабевски с младото поколение, на възстановената „Дружба Родина“ и други неправителствени организации. Това не отменя правото и задължението на българската държава да прояви воля и пресече направлявано от чужди сили „промиване на мозъци“. И нека е пределно ясно, че третирането на нашите мюсюлмани като чужд „етнос“ или „малцинство“ е морално престъпление срещу България, но и срещу самите тях.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (30)

 1. Статията ти е пълна с лъжи и не служи за нищо освен да подклажда отново разцепление и да прокопае по дълбока пропаст между двете общности! Иди това да им го заявиш лично на помаците и да видиш какъв бой ще ти хвърлят! Вие им причинихте толкова злини, мъчения, жестокости та даже и убийства , че трябва да се срамуваш да говориш от тяхно име! Питай ги помаците и те ще ти кажат коя вяра и коя нация са по добри! За тях най голямата обида е не да ги наречеш ,,помаци ‘’а да ги наречеш ,,българи’’! И престанете най сетне да говорите от името на македонците, на помаците и на което да е малцинство и нека всеки да е такъв, какъвто се чувства!

  1. Стига лъга ,палячо.Моят дядо е от българите в Косово,а баба ми е Пиринският край.И двамата бяха българи мюсюлмани.Това не е попречило баща ми да се ожени за българка християнка и аз и сестра ми да сме християни.Както и нашите деца.Баба и дядо винаги са изтъквали,че на първо място са българи и след това мюсюлмани.
   Познавам и много помаци,които живеят сред българи християни и напълно са скъсали с исляма.

 2. Статията му е пълна с истини, които са казани от пътешественици, турски историци, политици, че даже и султани!

 3. Г-н Делиормански,

  Това, че някой е готов да налита на бой заради нещо, което не му харесва, не означава, че самият той автоматично е прав. От историческа гледна точка думата „помак“ е събирателно понятие за „лице от български етнос и мюсюлманско вероизповедание“. Това, че някой е мюсюлманин, не го прави автоматически „не-българин“ и прекрасно доказателство за това е Волжко-Камска България в миналото, която приема исляма за своя официална религия още в ранното Средновековие. Не знам за кои „Ние“ говорите, но обикновеният българин няма как да е отговорен за злините, които БКП е извършила спрямо своите собствени граждани. На моя дядо (роден в благоевградско село) насила са му натикали македонски паспорт в миналото (когато Димитров и Тито през 40-те години на ХХ в. изкуствено измислиха такава „нация“), но това не му е попречило да е наясно, че е български гражданин от български етнос. Оттам насетне си изобретявайте каквито „етноси“ искате, само не променяйте историческите факти за миналото.

 4. Вярно хортуваш, дар божи, но не всякога трябва да се вярва сляпо на ,,исторически извори и документи’’…Не забравяй, че те се написват от хора, а както е известно те са живи същества и носят всички пороци на такива, като лъжа, подлост, предателство и т.н.Само няколко примера от близката история, хрумнали ми в главата, които са потвърждение на моите възражения: Нали 10-те хиляди полски офицери в Хатин бяха разстреляни от немците, нали партизаните в бг бяха 10хил.(а не 500, 600 кокошкари, обиращи мандри и изгарящи снопове) и и уж съставлявали огромна армия, обединени в НОВА, нали като гръм от небето изведнъж ,,открихте ‘’ архивни документи , ,,доказващи’’, че турците в бг са били българи и какво се получи?! Та така е и с помаците ! До вчера по най жесток репресивен начин насила и в разрез с всякакви хуманни и конституционни права асимилирахте малцинствата а ти си тръгнал да ми споменаваш за някакви ,,документи’’, написани незнайно кога и незнайно от кого! Всеки формулира историята както му е изгодно- така е било и така ще е в бъдеще! И голямата работа, че сте в Европа! Вас, лъжливите ганьовци и в космоса да ви пратят пак ще си останете лъжливи и продажни ганьовци! И Япония също , не е в Вропа, но това ни най малко не ги комплексира.Най важното за истинските политици на една държава е да осигурят възможно най голямо благополучие и добър живот на гражданите си- ти можеш ли да го кажеш за твоята?! По добре силна, богата и респектираща неевропейска Турция отколкото европейска сиромашка и незначителна бг!

 5. Вярно хортуваш, дар божи, но не всякога трябва да се вярва сляпо на ,,исторически извори и документи’’…Не забравяй, че те се написват от хора, а както е известно те са живи същества и носят всички пороци на такива, като лъжа, подлост, предателство и т.н.Само няколко примера от близката история, хрумнали ми в главата, които са потвърждение на моите възражения: Нали 10-те хиляди полски офицери в Хатин бяха разстреляни от немците, нали партизаните в бг бяха 10хил.(а не 500, 600 кокошкари, обиращи мандри и изгарящи снопове) и и уж съставлявали огромна армия, обединени в НОВА, нали като гръм от небето изведнъж ,,открихте ‘’ архивни документи , ,,доказващи’’, че турците в бг са били българи и какво се получи?! Та така е и с помаците ! До вчера по най жесток репресивен начин насила и в разрез с всякакви хуманни и конституционни права асимилирахте малцинствата а ти си тръгнал да ми споменаваш за някакви ,,документи’’, написани незнайно кога и незнайно от кого! Всеки формулира историята както му е изгодно- така е било и така ще е в бъдеще! И голямата работа, че сте в Европа! Вас, лъжливите ганьовци и в космоса да ви пратят пак ще си останете лъжливи и продажни ганьовци! И Япония също , не е в Вропа, но това ни най малко не ги комплексира.Най важното за истинските политици на една държава е да осигурят възможно най голямо благополучие и добър живот на гражданите си- ти можеш ли да го кажеш за твоята?! По добре силна, богата и респектираща неевропейска Турция, отколкото европейска фалшива, сиромашка и незначителна бг!

 6. Вярно хортуваш, дар божи, но не всякога трябва да се вярва сляпо на ,,исторически извори и документи’’…Не забравяй, че те се написват от хора, а както е известно те са живи същества и носят всички пороци на такива, като лъжа, подлост, предателство и т.н.Само няколко примера от близката история, хрумнали ми в главата, които са потвърждение на моите възражения: Нали 10-те хиляди полски офицери в Хатин бяха разстреляни от немците, нали партизаните в бг бяха 10хил.(а не 500, 600 кокошкари, обиращи мандри и изгарящи снопове) и и уж съставлявали огромна армия, обединени в НОВА, нали като гръм от небето изведнъж ,,открихте ‘’ архивни документи , ,,доказващи’’, че турците в бг са били българи и какво се получи?! Та така е и с помаците ! До вчера по най жесток репресивен начин насила и в разрез с всякакви хуманни и конституционни права асимилирахте малцинствата а ти си тръгнал да ми споменаваш за някакви ,,документи’’, написани незнайно кога и незнайно от кого! Всеки формулира историята както му е изгодно- така е било и така ще е в бъдеще! И голямата работа, че сте в Европа! Вас, лъжливите ганьовци и в космоса да ви пратят пак ще си останете лъжливи и продажни ганьовци! И Япония също , не е в Вропа, но това ни най малко не ги комплексира.Най важното за истинските политици на една държава е да осигурят възможно най голямо благополучие и добър живот на гражданите си- ти можеш ли да го кажеш за твоята?! По добре силна, богата и респектираща неевропейска Турция, отколкото европейска фалшива, сиромашка и незначителна бг!Даже и македонците се гнусят от вас, бе!!!!

 7. Нашият потурнак Делиормански е по-голям
  турчин и от султан Абдул Меджид, и от земляка
  му Мидхат паша, който в състояние, когато се
  казва само истина заявява:, султаните требвало да
  “потурчат” всички българи”…както нашите бащи”
  Макар и станал турчин Мидхад паша е човек с
  главна буква, не като еничарина,забравил род
  и радина ,станал по-долен и от най-долните
  анадолци..

 8. ,,,DELIOSMANSKI,,TVIJ ROD,MOZE DA E ,,IZKLJU4ENIE,,!MOZE NAPRIMER DA STE OT TEZI MJUSOL
  MANI,KOITO SA IZSELENI OT KRIM,4EKEZIJ I DRUGI RAJONI NA KAVKAZ SLED,,KRIMSKATA VOINA
  ,,!NIKOI NE TI NALAGA NISHTO,NO SLED,KATO SE IMASH ZA,,TUR4IN,,ZASHTO NE SI V RODINATA SI?!NASILA TUK,NIKOI NE TE DARZI!A SLED KATO SI BALGARSKI GRAZDANIN SE DRAZ,KAKTO PODOBAVA!

 9. ,,DELIOSMANSKI,,TVOJT ROD MOZE I DA E IZKLJU4ENIE,NAPRIMER DA STE OT TEZI,PRESELENI OT
  KRIM,4ERKEZIJ I DRUGI 4ASTI NA KAVKAZ SLED KRIMSKATA VOINA!BADI SI KAKAVTO ISKASH,NO
  NE SE OPITVAI DA NI KAZVASH NA NAS BALGARITE,,KOI I KAKVI,,SME I KAKVA E NASHATA ISTORI
  J!KOGATO FAKTITE GOVORJT-I BOGOVETE MAL4AT!ZA TURKOFILITE-DA NE GOVORIM!

 10. Когато Аспарух създава държавата България той привнася в нея всички традиции и правила от Стара Велика България, а това е била една силно демократична държава. В онази България всеки член е бил с равни права , независимо от етнически произход и религия и всеки се е наричал БЪЛГАРИН. Да си българин е било дотолкова достойно, че и сега няколко народности, завладени по времето на Иван Грозни от московците и намиращи се все още в пределите на Русия , се наричат БУЛГАРИ , напук на руснаците. В тази общност всяка народност влиза със своя си език и обичаи, но трябва да уважава другите членове и да участва в общата защита. Данъците са били символични. Именно в изпълнение на тази традиция държавата България обединява на равни начала всички народности, намиращи се на тази територия или дошли по- късно като траки, славяне, кумани, печенеги и пр. без значение какъв език говорят, каква религия изповядват и от каква народност са , но обединени с общото име БЪЛГАРИ. Разделянето на българите по религиозен принцип става едва в Османската империя. Куманите и печенегите, които са тюркоезични , поради близостта на езика и данъчните облекчения в империята за мюсюлманите , приемат исляма. Те пак са българи по произход, но мюсюлмани. Доста по- късно се създава мнението, че българи са само българите – християни. Така се извършва реалното потурчване на българите – мюсюлмани. Специално помаците изглежда изповядват исляма преди на Балканския полуостров да се появят османските турци. Пак напомням, че преди княз Борис да обяви християнството за официална религия на България , на територията на държавата му са изповядвани разни религии, включително тангризма и да се твърди, че плъпналите по целия свят мюсюлмански проповедници не са успели да привлекат в исляма поне част от населението е наивно. Така или иначе , крайният резултат е, че в България всички сме българи, все хора за които тази земя е Родина и никой не може да претендира за повече права над нея от другите.

 11. Точно казано Доньо а тоя Делиорманския да каже дали някой него в Турция го смята за турчин

 12. Не се гневете и абете,
  в уста направо серете,
  и двата/три вида л@йна
  пахнут с божествена мириэма

 13. A как са станали л@йна,
  Русофоба да приэнае веднага

 14. КАТ РУСИЯ НЯМА ВТОРА,
  ТЪЙ ВЕЛИКА НА СВЕТА,
  ТЯ Е НАШАТА ОПОРА,
  ТЯ Е НАШТА СВОБОДА
  / Ивана Ваэова четете,
  истината да раэберете/

 15. Русофоба в харема,
  Султанска воля поема

 16. Лекан ощ деца,
  очички эатворете,
  майките паэете,
  эащото преэ ноща,
  стават чудеса…
  Эмей русофил се появил,
  братче на русофоба сторил…!!!

 17. Така е и сега! ДПС е пълно не с помачени, а с потурчени еничари!

 18. Европейска България е “ Сън в лятна нощ“ эа Аэиятска Турция

 19. Модератор, изглежда не ти харесват моите коментари – щом настоятелно ги триеш…

 20. Познавам много помаци,които са едни много добри и свестни хора,и в религиозно отношение са стриктни в изпълнението на мюсюлманските обреди и задължения.Това,което съм научил от разговорите с тях е,че мнозина имат роднини изселени в Турция през годините и ,че уважават много турците,което няма как да е така,ако са били насилственно принудени да си сменят вярата през епохата на Османската империя.Най-вероятно след масовото християнизиране на България по времето на цар Борис I една част от населението по тези земи устоява и запазва своята религиозна същност.

 21. Това което е казал Митхад паша за населението на Балканите излязло във френското списание е тенденциозно изопачено от българските историци. Скоро преди 2 години турски историци публикуваха оригинала във връзка с итервюто на Митхад паша публикувано във френското списание . Там Османският паша споменава за мюсюлмани на които майчиният им език е нетурски . От всичко това се подразбира че няма асимилация на коренното българско население а има само доброволно смяна на религия. Останолото население говорещо турски език е дошло на Балканите от Анадола

 22. САМО БАТАШКО КЛАНЕ…БЕЭ АСИМИЛАЦИЯ…!!!

 23. Още като видях заглавието на статията бях сигурен,че делиорманския шопар не 100%,а 1 000 000 000 000 % ще пише.И ето-първият антинароден и изцяло фалшив коментар е неговия!Бърза-помияра му с помияр мюсюлмански да изпревари другите.Ама че е твърдо упорит и тъп!Тоя л.а.й.н.а.р ислямски така и не разбра,че каквито и да ги пише-на нас не ни влияят неговите върховни тъпотии.Защото той само такива неща пише.Дори и когато „изпрати поздравления“на туркинчето спечелило за БЪЛГАРИЯ златен медал в борбата и в последствие определена за спортист на годината-той си остава долен тъпанар.Остава си верен на себе си да сее етническа омраза-„Ние турците сме работливи хора“…“Ние турците сме-най-най-най…“и т.н.Ако не беше от турски произход световната шампионка-делиорманския червей въобще нямаше да коментира!Той си остава на същото крайно ниско ниво,на каквото са били неговите дядовци и баща му/ако въобще го познава/!Няма напредък в мисленето и действията на турчина!Все едни и същи праволинейни малоумни постъпки.И ето сега-вместо да се засрами от исторически верния текст над него-тъпакът си грухти все неговото-„статията била пълна с лъжи!?“Значи на турчина щом нещо от историята не му изнася и подкопава и без това ниския му „авторитет“-лъжа е!А кое е истина,бе-миризлив ислямски цървул?Да не би ние да сме ви клали и бесили!?Това не са един и два факта-това е половин милениум!!!Това са 500 години,бе малоумен мюсюлманин!Нито един обратен факт не може да оправдае поголовните кланета над които беше подложен БЪЛГАРСКИЯ народ от турските мекерета!Засрами се,че си турчин!!!Ти друго не заслужаваш!!!Скрий се някъде мюсюлманско изпражнение!А за арменския геноцид нещо да кажеш?Няма-защото там твоите турчуля са си същите,които ние познаваме през тези пет века!!!Същата жестокост!Същите нечувани зверства!Същите ислямски кланета над жени,деца и въобще мирно население!!!Вместо да се радваш,че ти се е разминало и не те карат да плащаш за тези чудовищни престъпления-ти излизаш на преден план и казваш“че се гордееш,че си турчин!!!!!!“Абе-мама ти да е.б.а и религията ти също!!!!

 24. При теэ слова горчиви,
  Эащо Труд пуска турски
  твърдения лъжливи…
  Па се гербавее,
  С убийците родее…

 25. До началото на 16. век, Османската държава се бие, на живот и смърт, с останалите тюркски феодални династии в Анадола, най – мощната, от които е тази на Караманлиите. След разгрома им ги изселват в Добруджа и Лудогорието.

 26. Религията няма нищо общо с нацията. Има ли определение „българохристиянин“, гъркохристиянин“, „германохристиянин“ ? Няма. А има ли твърдение „турскомюслюманин“ „арабомюслюманин“, „негромюслюманин“,американомюслюманин“? Няма. Значи по света такова същество българомохамеданин няма. Този терим е измислен едва през 19 век за да се изкопаят основите на Османската империя и създадат нови центрове на напрежения. Помаците НЕ ГОВОРЯТ Български. Те са чеда на куманите и печенезите, които идват от север през днешна Украйна и Русия през Дунава .Примерно населението на София и около София са предимно Авари. Но в това няма никакво значение защото като генетика ентимилогия, род и произход те всички са от клоните на едно и също дърво. Всички идват от различните части на Средна Азия. Първият пряк допир на това население с братята им по кръв става при срежението на Диожен и Алпарслан през 1071 година при Мазгирт. Тогава поставените като постове хора от тези земи(РОДОПИТЕ,МАКЕДОНИЯ И ЮЖНА БЪЛГАРИЯ) чуват речта на „варговете си“ и установяват,че говорят един и същи език, в последствие променят позицийте си и се включват в редовете на турската армия на Алпарслан и воюват рамо до рамо с братята си срещу византийците. Вие лъжете, били помъчени, били помагачи и хиляди глупости. Защо не оставите тези хора сами да се определят къде и какви са? Османската империя не е била етническе или национална империя. Тези хора много страдаха от 135 години насам, ако турците бяха толкова усърдни и настойчиви колкото вас през последните 135 години за 550 години там нямаше да остане и крак българин…Глупава, смрадлива, граблива,лъжлива,кръвожадна напаст. Напаст пред изчезване, скоро, много скоро няма да ви има и аз ще видя този прекрасен ден.

 27. Привет, мъченико! Очевидно горещо желаеш смъртта на българите, в чиято страна живееш… Башибозушкото си сърце сигурно се кефи, като чуеш думите „Батак“ или „Перущица“. Трудно ще живеем мирно с такива отрепки като теб – трудно ще живеят с такива като теб и обикновените турци и помаци, които не са натровени с българомразство. Слава богу, добронамерените българи и турци са тотално мнозинство, и затова такива перковци като тебе и огледалните „атакисти“ и други фанатици нямат шанс! Умри от злоба, българомразецо!!!

 28. GELIORMANSKI, TI SI GNUSEN TAPUNGER. TOVA KOETO GO ÚPSSE ,GO E KAZAL PASSATA MITHAD, TOLKOVA POTURCENI BALGARI IMA V RODOPITE I TOVA E PRAVENO 150-200 GODINI, TAPAK DELIORMANSKI.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.