Помпейо с антикитайска офанзива в Източна Европа

САЩ очакват от съюзниците си да загърбят технологиите на “Хуавей”

Агитира за намаляване на енергийната зависимост от Москва

На посещение в Будапеща в понеделник, американският държавен секретар Майк Помпейо, който е на официална в Източна Европа предупреди, че САЩ ще очакват от съюзниците си в региона да загърбят използването на съвременни високи технологии, внос от Китай, ако искат да запазят добри отношения с Вашингтон, предаде Ройтерс.

САЩ защитават позицията, че електронните продукти, продавани от китайската компания “Хуавей”, могат да се използват за шпионаж в полза на Пекин и гледат на експанзията на компанията в Източна Европа като на стратегическа заплаха, припомнят наблюдатели.

В Будапеща Помпейо също така потвърди плановете за подписване на двустранно споразумение между Унгария и САЩ за сътрудничество в областта на отбраната. Засегната бе и другата важна тема от обиколката на държавния секретар в Източна Европа - намаляването на енергийната зависимост на страните от региона от Русия.

Визитата ще приключи утре в Полша, която е домакин на международна конференция посветена на проблемите в Близкия Изток и по-специално растящото влияние на Иран, срещу когото САЩ се опитват да сглобят нова международна коалиция.

Коментари

Задължително поле