Поне 1,50 лв. начална тарифа на такситата

Въвеждат таван на цената за междуградски курсове

Облекчават правилата за регистрация на жълтите коли

Две червени крушки за нощна тарифа

Първоначалната такса на такситата в София ще стане поне 1,50 лв. Това предвиждат промени в Наредбата за таксиметров превоз на пътници, които са пуснати за обществено обсъждане. Предложението е първоначалната цена на такситата да бъде между двойния и тройния размер на минималната цена за един километър пробег по съответната тарифа в населено място.

В София минималната цена за 1 км пробег е 0,77 лв. Това означава, че началната цена при сядане в таксито ще бъде между 1,50 лв. и 2,30 лв., а всяка компания сама ще избере своята тарифа в тези граници.

В момента няма минимална начална тарифа. В наредбата е определен само максимален размер - не може да надвишава с повече от 50% цената за 1 км пробег по съответната тарифа в населено място. Реално обаче заради голямата конкуренция такситата в София возят със начална тарифа от около 70 ст., която е значително под максималния таван.

Заради Covid-19 и това, че хората ходят по-малко на ресторанти и работят от дома си, оборотите на таксиметровите шофьори значително са паднали. Затова предложените промени в някаква степен ще им помогнат в кризата.

С промените ще бъде въведен и таван на тарифата на такситата за междуградски курсове. Цената за 1 км пробег извън населено място не може да надвишава с повече от 50% цената за 1 км пробег по съответната тарифа за населено място, гласят промените.

Такситата ще трябва да имат на предното стъкло светлинен индикатор, който се управлява от таксиметровия апарат, гласят новите тестове. Този индикатор трябва да има три хоризонтално разположени светлини - две червени и зелена по средата. Зелената ще свети, когато таксито е свободно. Лявата червена ще свети, когато е заето и работи на дневна тарифа, а когато има клиент и е на нощна тарифа трябва да светят двете червени светлини.

С промените в наредбата се облекчава редът за регистрация на таксиметровите коли.

Коментари

Задължително поле