Попечителство над децата от Кардам искат бабата и дядо им

Бабата Стоянка и дядото Живко настояват да получат пълни права за отглеждането на петте деца от Кардам. Снимка: БНР, архив

Възрастните хора са категорични, че ще гледат хлапетата по-добре от дъщеря си

Майката на отровените деца изчезнала с парите от детските надбавки

Бабата и дядото на починалия Стефан от Кардам искат да отглеждат останалите пет деца, а майка им Росица да бъде оставена без родителските права. Това обявиха те, след като стана ясно, че дъщеря им е изчезнала заедно с парите от детските надбавки.

След като 9-годишното момченце почина, а две от сестрите му бяха в болница след отравяне със силно токсичен препарат за гризачи, доброволци организираха благотворителна акция за събиране на средства в помощ на многочленното семейство. Дарителите сигнализираха в социалните мрежи, че Росица е изчезнала и е взела 40 лева от събраните за децата пари. В последствие бабата и дядото заявиха пред БНР, че е взела и дебитната карта на която превеждат детските надбавки.

Жената е заминала миналата седмица във вторник за Варна, уж за да вземе документи от болницата, в която се лекуваха две от дъщерите й след трагичния инцидент. По-късно се обадила от морската столица и казала, че ще се прибере, но така и не го направила. От тогава близките й не могат да се свържат с нея, а бабата и дядото на петте деца искат да отнемат родителските й права заради проявявана с години безотговорност като родител. Бабата Стоянка е категорична, че макар и със скромните пари от нейната заплата като социален асистент, децата се гледат с внимание и много грижи.

Ако майката трайно не полага грижи и това бъде заявено, децата трябва да бъдат настанени при близки и едва като се мине през съда и има съдебно решение, те могат да получат правото и за получаване на семейните помощи за деца, заявиха за “Труд” от “Социално подпомагане” в Генерал Тошево. Няма законов механизъм да се отнемат детските надбавки на Росица, поясниха специалистите. За петте деца тя взимала под 200 лева.

Коментари

Задължително поле