Популярни лица от ППДБ може и да не влязат в парламента

Шансът на отпадналите Антоанета Цонева и Ивайло Мирчев е да влязат от друг МИР.

Мирчев, Цонева и Настимир вероятно няма да са депутати

Пренареждането върви с пълна сила

Знаковите за ППДБ Ивайло Мирчев, Антоанета Цонева, Настимир Ананиев, Атанас Славов и Мирослав Иванов може и да не седнат на депутатските банки. Причина е, че ППДБ не взимат мандати в Монтана, Ловеч, Търговище, Разград, Силистра, Добрич, Ямбол, Кърджали, Кюстендил и Смолян.

Изброените са сред водачите на листите там и ако не влязат от друг МИР, остават извън парламента. Сред тях са имената и на Ванина Вецина, Искрен Арабаджиев, Илина Мутафчиева, Богомил Петков, Радослав Милев, Георги Стамов и Михал Камбарев.

Към този момент сметките са на база разпределение на мандатите по системата Хеър-Ниймайер, затова размествания са възможни, ако някой от влизащите кандидати отстъпи мястото си на друг. ЦИК посочи 14.00 ч. на 12 юни 2024 г. за срок, в който кандидатите за евродепутати и за Народно събрание трябва да обявят къде искат да влязат.

В листите на коалицията вече има размествания от преференции. Бившият министър на електронното управление Божидар Божанов влиза с почти 7500 персонални гласа. Мартин Димитров се изкачи до третото място, а само с около 70 гласа д-р Таня Андреева се размина с парламента. Елисавета Белобрадова измести трима от листата, но не успя да се добере до Европарламента. Там коалицията изпраща Никола Минчев, Радан Кънев и Христо Петров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика