Порой наводни и отнесе асфалта в новопазарско село

Община Нови пазар

Проливен дъжд, придружен с градушка, наводни село Зайчино ореше, което е част от шуменската община Нови пазар в събота. 
От обилните дъждове, продължили един час, са нанесени материални щети на инфраструктурата в селото, отнесени са цели късове асфалт от улиците, съобщават от общината. Наводнени са и частни имоти - жилищни и селскостопански  постройки, също и земеделски земи.

Когато небето започнало да излива дъжд, местните били на селския стадион за решаващ мач. Пороят прекъснал играта в 60-та минута, игрището било буквално потопено. Силната вода отнесла асфалта от улица, направена миналото лято. По други отсечки изровила коловози и завлякла чакъла в центъра пред кметството. В някои домове височината на водата достигнала метър.

Според измервателните уреди на местния арендатор Димитър Ангелов са паднали 57 литра на кв.м., колкото е валежната норма за месец. Вечерта се изсипали още 28 л/кв.м. "Нямам застраховка, това е "завод" без покрив. Тепърва ще станат ясни загубите, не мога да стигна до нивите", поясни той пред "Труд".

Наводнени са обаче поне 300 дка ниви с посеви.

Създадена е организация за разчистване на уличната мрежа и осигуряване на достъп на жителите на селото до сградата на кметството и хранителния магазин. На място са били представители от ръководството на Община Нови пазар, служителите на Гражданска защита и членове на Доброволно формирование към Община Нови пазар. 

Установено е 24 часово дежурство с цел наблюдение на обстановката и предприемане на незабавни действия при необходимост.
Предприетите мерки са координирани с областния управител на, пожарната и полицията в Нови пазар.

Тепърва ще се прави оценка на щетите, настъпили от природно бедствие. Разчистването на селото ще продължи и в понеделник с местни усилия и с подкрепата на община Нови пазар, каза кметът на селото Ивалин Павлов.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България