Португалец ще е посланик на ЕС във Великобритания след Брекзит

Жоао Вале де Алмейда

Жоао Вале де Алмейда ще бъде посланик на Европейския съюз във Великобритания след Брекзит, според информация на двама служители на ЕС и един дипломат на ЕС, пише Politico.

Дипломатът от Португалия е служил като посланик на ЕС в САЩ и има дългогодишна кариера в ЕС. В края на миналата година Вале де Алмейда се върна в Брюксел и спекулира в профила си в социалната мрежа „Туитър“относно следващите си действия.

Той ще ръководи делегация, която ще започне работа на 1 февруари. В деня на Брекзит - 31 януари, офисът на Комисията в Лондон ще затвори врати, а на следващия ден на нейно място ще се появи новата делегация на ЕС по модела на дипломатическата мисия във Вашингтон.

„В момента да се подготвя откриването на новата делегация на ЕС в Обединеното кралство“, каза представител на ЕС.

Новото представителство ще наеме 26 души, както от Европейската служба за външна дейност, така и от Комисията, според говорителя. Това е малко под една трета от размера на делегацията на ЕС във Вашингтон, която има повече от 90 души персонал.

Окончателният мандат на посолството ще бъде определен в Брюксел следващата седмица.

„Делегацията на ЕС в Обединеното кралство ще подкрепи изпълнението на споразумението за оттегляне, а също така и преговорния процес, който е свързан с бъдещите отношения между двете страни“, както и да предоставят дипломатическо представителство за ЕС, според говорителя.

Коментари

Задължително поле