Поскъпване на газа с близо една трета предлага КЕВР

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) предлага природният газ да поскъпне с 27,28% от април. Това е записано в доклад на ведомството, който ще бъде обсъждан публично два дни след изборите - на 28 март, информира БНТ. С поредното увеличение цената на газа ще стане 381,78 лева за 1000 метра кубични. В момента синьото гориво струва 299,94 лева с включена такса за пренос.

Това е второ увеличение на цената на газа от началото на годината. От януари горивото, което е основен ресурс на топлофикациите, поскъпна с 5%. Тогава не беше изменена цената на парното и топлата вода, въпреки че имаше основание. Най-вероятно обаче новото увеличение ще доведе до поскъпване до 15 на сто на отоплението за битови нужди.

Когато са изчислявали цените от КЕВР, са влезли предвид - цените на алтернативните горива, доставките, курса долар-лев и състоянието на държавната "Булгаргаз". В момента държавното дружество има дългосрочни задължения в размер на 24,7 млн. лева, краткосрочни от 57,7 млн. лева. Компанията дължи и данъци в размер на 26,9 млн. лева.

През второто тримесечие на годината от "Булгаргаз" са заявили и по-малко с 10% природен газ на основния си доставчик - руската "Газпром Експорт".

От КЕВР заявиха, че няма да коментират предложението си преди изборите.

Коментари

Задължително поле