Посланикът на Великобритания у нас: Не искаме двойни стандарти, а еднакви правила за всички след Брекзит

Великобритания не иска двойни стандарти, а искаме еднакви правила за всички след Брекзит, каза посланикът на Великобритания у нас Ема Хопкинс, предаде БНТ.

Смятаме да въведем ново законодателство за движението ни, а тези, които вече са във Великобритания, искаме да им дадем сигурност в областта на достъпа. Ако не са навършили 5 години пребиваване в кралството, ще им се даде документ за временно пребиваване, добави тя.

Трябва обаче да продължим и затова са ни преговорите, поясни Хопкинс. Тя открои, че има много неща, по които сме съгласни при преговорите с ЕС. "Но не се изчерпва цялата област на нашите взаимоотношения, 4-5 кръга на преговори предстоят най-вероятно. Трябва да се изясни статутът на тези, които вече са в кралството и са получили вече гражданство. Тези, които дойдат след Брекзит ще трябва да имат достатъчно възможност да докажат, че имат право на статут."

Хопкинс коментира и излизането на кралството от единния пазар: "Изключихме членството си в единния пазар, понеже ако останем, трябва да се съобразяваме с всички правила, но ние желаем всеобхватно и справедливо споразумение с ЕС и ще имаме преговори за ново споразумение за свободна търговия. Имаме синхоринизаронст на нашето законодателство с ЕС. Ще има минимални бариери между Европа и Великобритания."

Митническите споразумение също се преразглеждат. Искаме да постигнем гладък обмен с други страни, добави тя. "Фокусът на преговорите е в тази посока. Промяната в статута трябва да е и относно мигрантите, за да не стават жертви на експлоатацията. Ще продължим да участваме в много от европейските структури, например по отношение на разузнаването."

Хопкинс се надява и в бъдеще образователната система да остане достъпна за международни студенти. "Все още не е ясно каква ще е образователната система след Брекзит. Засега остават старите условия, надяваме се през 2020 г. студентите да се радват на същите условия. Този въпрос ще бъде разсикван в сферата на това, кралството има за цел международното привличане на студенти."

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа