Посланикът на Германия: Велико Търново е град със специален характер и уникална атмосфера

Посланикът на Федерална Република Германия Негово Превъзходителство Херберт Салбер се срещна днес със Заместник кмета на Община Велико Търново Снежана Данева- Иванова.

Гостът бе подробно запознат както със знаковите исторически събития и уникалното културно- историческо наследство на Старата столица, така и със съвременният облик и динамика на града и общината.

Данева акцентира в експозето си върху успешното развитие на Велико Търново, като водеща дестинация за културен туризъм в България. Тя запозна госта с огромният принос, който двата университета имат за развитието и динамиката на града. Представи бизнеса и възможностите за реализиране на инвестиционни проекти в града и региона.

pg1-1Тя запозна дипломата с изключително успешната реализация на европейските проекти във Велико Търново и с факта, че градът е сред петте водещи български града в осъществяването на проектите, свързани с европейската кохезионна политика.

Заместник кмета запозна негово Превъзходителство с високите темпове на икономическо развитие, довели до практическата липса на безработица и факта, че велико Търново става предпочитано място за вътрешната миграция на хората, които търсят по-добро място за живеене и професионална реализация.

Госпожа Данева спомена пред посланика, че Германия е сред малкото страни в ЕС,, в които Велико Търново няма отношения на партньорство и побратимяване.

Негово Превъзходителство Херберт Салбер заяви, че за пръв път е във Велико Търново , но е очевидно, че това е град със специален характер и уникална атмосфера, от която той е изключително впечатлен.

В хода на разговора Посланик Салбер пое ангажимент да проучи и след консултации с Асоциацията на градовете в Германия ще предложи подходят град, с който Велико Търново би могъл да установи отношения на партньорство, сътрудничество и побратимяване.

Посланикът на Германия сподели, че е приятно впечатлен от факта, че Велико Търново се развива възходящо и устойчиво, че практически няма безработица и това го прави притегателен център за хора от съседни и близки градове и региони, които намират в Старата столица място за реализацията на своите лични, семейни и бизнес проекти.

Той заяви, че качеството и нивото на кадрите на място е сред особено важните и нерядко решаващи аргументи в избора на немските инвеститори при вземане на решение къде да бъдат реализирани инвестиционните проекти в България.

Дипломатът прояви интерес съществува ли тенденция за връщане на хора от града и региона, които са получили своето образование в Европа и света , които се завръщат и търсят своята реализация тук.

Коментари

Задължително поле