На 22 януари 2019 да почерпят

Западът против глобализацията И Путин няма да участва в срещата в Давос

Задължават със закон президента на Киргизстан да носи националната шапка

Георг Георгиев: Поне година таксите за българите във Великобритания няма да бъдат променяни

5-годишно дете почина от пневмония след прекаран грип

Ципрас: Македонците разграничават своята идентичност от древногръцкото наследство

Транспортната комисия в ЕК решава за бъдещето на пакета „Мобилност“

ЕС отхвърля възможността за преговори с Лондон по сроковете на предпазния механизъм

Седмица на македонското кино стартира в София

Красиви изпълнения на кънки откриха ледената пързалка в Благоевград (СНИМКИ)

Талибаните и специалния пратеник на САЩ разговарят в Катар

Москва обеща ответни действия заради новите санкции на ЕС по случая „Скрипал

МВР: Шофирайте с повишено внимание в района на Ихтиман по АМ „Тракия“

Илюзията „Титаник“ никога не потъва Премиера в сатирата на пиеса от Христо Бойчев

Фалшификации с ТЕЛК разкрити от прокуратурата МВР и НОИ (обзор) Пенсионери по инвалидност не знаели от какво са болни

Посланик Ема Хопкинс: Правата на законно живеещите във Великобритания българи са защитени

Снимка: БНТ

Всички студенти от ЕС, които започнат следването си във Великобритания през 2019 година, ще се възползват от достъпа, който ЕС дава до такси и заеми, заяви британският посланик у нас Ема Хопкинс по време на съвместно заседание на комисиите по външна политика и европейски въпроси в Народното събрание. Тя добави, че скоро се очаква по-детайлна информация за стартиращите през 2020 г.

Правата на българските граждани, които живеят законно в Обединеното кралство, са защитени от споразумението за Брекзит, посочи дипломатът. По думите й за българите във Великобритания, които ще трябва да кандидатстват за дългосрочно пребиваване в рамките на споразумението, се създава нова дигитална процедура.

Гласуването в британския парламент на 11 декември за споразумението за Брекзит е едно от най-отговорните в живота ми, заяви посланикът на Великобритания у нас Ема Хопкинс по време на срещата си с депутатите. Близо 80 000 български граждани живеят във Великобритания, според официалните данни, а според неофициална информация – 120 000. Всички те, както и британските граждани, живеещи в България, са загрижени за бъдещето си каза Хопкинс: „Споразумението урежда този въпрос. Ако пребивават законно в която и да е държава-членка на ЕС, то гарантира правото им на пребиваване, а също и към тях да се присъедини семейството им и да продължат да работят.“

Посланикът допълни, че за българите във Великобритания, които ще трябва да кандидатстват за дългосрочно пребиваване в рамките на споразумението за Брекзит, се създава нова дигитална процедура: „Тя ще стартира в края на март 2019 година и ще бъде отворена до юни 2021 година. За хората, които не могат да използват онлайн платформа, ще осигурим възможност да използват бърза и ефикасна пощенска услуга.“

Ема Хопкинс каза още, че британските власти стартират информационна кампания и ще изготвят упътвания на български език, които ще указват на хората точно какво трябва да направят. Всички студенти, които започнат следването си през 2019 година, ще се възползват от достъпа, който ЕС дава до такси и заеми. Скоро се очаква по-детайлна информация за стартиращите през 2020 г., обясни посланикът. По думите й британските университети се застъпват да се запази във възможно най-голяма степен достъпът за европейски студенти.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.