Министър Ангелкова пред WTTC: В последните две години туризмът в България отчита ръст от над 25% Във всеки проект за развитие на туризма участват местните хора, общините и бранша

Президентът Румен Радев: Цветанов трудно осмисля това, което чете  (ОБЗОР) Държавният глава обяви, че кампанията му отдавна е отчетена пред Сметната палата 

Доналд Туск ще бъде на обиколка в Западните Балкани следващата седмица

Ученици и студенти от Бургас се потопиха в света на сериала „От местопрестъплението“

Цветан Цветанов проведе среща с представители на Фондация „Америка за България“

Връщат дело срещу Огнян Стефанов Журналистът взел пари на ръка по поръчка на банкера-беглец Цветан Василев

Евродепутатът Андрей Новаков представи програма A.L.E.C.O. в Благоевград

Спецсъдът реши: Кметицата на „Младост“ остава в ареста Заместничката на Десислава Иванчева – Биляна Петрова и посредникът в схемата Петко Дюлгеров също ще бъдат зад решетките

В Берлин обезвредиха бомбата от Втората световна война

Опашка от ценители на изложба на Вежди в Люксембург Скулптурите са подредени в Галерия 88

Установиха салмонелна инфекция в старозагорска детска градина

И Румъния мести посолството си в Ерусалим Президентът Йоханис не бил информиран

Другият пострадал полицай: Хвръкна ми шапката и започнах да плюя стъкла

Къде ще се срещнат Доналд Тръмп и Ким Чен Ун – вижте вариантите (ИНФОГРАФИКА)

Полицаи от Силистра задържаха трима мъже за извършване на незаконна иманярска дейност

Последни сме в ЦИЕ по интернет банкиране

 

Едва около 8% от хората у нас ползват тази услуга

 

България е на последно място в Централна и Източна Европа /ЦИЕ/ по интернет банкиране. Това показва проучване на УниКредит, представено по време на годишната конференция на Европейската банка за възстановяване и развитие /ЕБВР/ в Кипър.

Едва около 8% от хората у нас, които са имали достъп до интернет през последните три месеца, използват онлайн банкиране, сочат данните. За сравнение средно в ЦИЕ този процент е 60. Непосредствено преди нас в края на класацията са Румъния /8%/, Русия /13%/, Турция /35%/ и Гърция /30%/.

90% от холандците извършват банковите си операции онлайн

На другия полюс са Холандия, Бенелюкс и Балтийските републики. Жителите на тези страни, предпочитат да пестят време, извършвайки всякакъв вид банкови операции предимно онлайн. Първенци са холандците – над 90 на сто от тях ползват интернет банкиране, след тях с 80% се нареждат държавите от Балтика /Литва, Латвия и Естония/ и Бенелюкс, следвани от Франция и Великобритания, където от тази услуга се възползват близо 70% от гражданите.

От 2007 г. досега ползването на интернет банкирането в България се е увеличило с по-малко от 5 на сто. По този показател най-бързо се развиват Чехия и Словакия, където ръстът за 10 години е с близо 30%.

Очаква се цифровото банкиране да играе важна роля в региона на Централна и Източна Европа, прогнозират експертите на банката. Според тях повечето държави от ЦИЕ имат относително висока степен на цифровизация и въпреки че тя е по-ниска в сравнение снай-напредналите страни в ЕС, те успяват да ги догонват. Анализаторите на УниКредит считат, че районът е добро място за банките да развиват по-иновативни начини за предоставяне на банкови услуги.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Нормално. Изисквате електронен подпис и специален сертификат които е валиден само и едниствено за една машина(разбирай компютър). Така хоратаса ограничени да си банкират само от вкъщи и то след доста галимаций. Вземете пример от Barclays HSBC…Lloyds и това как са се справили те с проблемът и какви преносими декодери имат и ги раздават безплатно. Ама явно сега ще откриваме топлата вода в България.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.