Търновският театър представя на Царевец „Теменужката от Монмартър” на Калман

Момче се удави в река Росица 17-годишният младеж е от великотърновското село Ресен

Турция намали военната служба на шест месеца

Шоколадовото изкушение Лаис Рибейро

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще бъде на работно посещение в Черна гора

Прокуратурата поиска задържане под стража за седемте обвинени за трафик на мигранти

ДПС няма да участва в консултации за партийните субсидии

Евакуираха 15-хиляден град в Япония заради опасност от свлачища

Цената на биткойна надхвърли 12 000 долара

Торнадо издуха яхтено пристанище пред погледите на ужасени туристи (ВИДЕО)

Вижте Кайли Дженър без грим и с очила (СНИМКИ)

Клиент буйствал в хотел в Търново Строшил лампа и врата в туристическия обект

Войнска кухня, отбрани блюда и целебни храни показват на фестивала „Вкусът на Средновековието“ в Търново Зрелищното събитие се организира на крепостта Царевец

Бус с нелегални мигранти катастрофира в Одрин, загинаха 10 души (ВИДЕО)

Дете оцеля по чудо след падане от осмия етаж

Последни сме в ЦИЕ по интернет банкиране

 

Едва около 8% от хората у нас ползват тази услуга

 

България е на последно място в Централна и Източна Европа /ЦИЕ/ по интернет банкиране. Това показва проучване на УниКредит, представено по време на годишната конференция на Европейската банка за възстановяване и развитие /ЕБВР/ в Кипър.

Едва около 8% от хората у нас, които са имали достъп до интернет през последните три месеца, използват онлайн банкиране, сочат данните. За сравнение средно в ЦИЕ този процент е 60. Непосредствено преди нас в края на класацията са Румъния /8%/, Русия /13%/, Турция /35%/ и Гърция /30%/.

90% от холандците извършват банковите си операции онлайн

На другия полюс са Холандия, Бенелюкс и Балтийските републики. Жителите на тези страни, предпочитат да пестят време, извършвайки всякакъв вид банкови операции предимно онлайн. Първенци са холандците – над 90 на сто от тях ползват интернет банкиране, след тях с 80% се нареждат държавите от Балтика /Литва, Латвия и Естония/ и Бенелюкс, следвани от Франция и Великобритания, където от тази услуга се възползват близо 70% от гражданите.

От 2007 г. досега ползването на интернет банкирането в България се е увеличило с по-малко от 5 на сто. По този показател най-бързо се развиват Чехия и Словакия, където ръстът за 10 години е с близо 30%.

Очаква се цифровото банкиране да играе важна роля в региона на Централна и Източна Европа, прогнозират експертите на банката. Според тях повечето държави от ЦИЕ имат относително висока степен на цифровизация и въпреки че тя е по-ниска в сравнение снай-напредналите страни в ЕС, те успяват да ги догонват. Анализаторите на УниКредит считат, че районът е добро място за банките да развиват по-иновативни начини за предоставяне на банкови услуги.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Нормално. Изисквате електронен подпис и специален сертификат които е валиден само и едниствено за една машина(разбирай компютър). Така хоратаса ограничени да си банкират само от вкъщи и то след доста галимаций. Вземете пример от Barclays HSBC…Lloyds и това как са се справили те с проблемът и какви преносими декодери имат и ги раздават безплатно. Ама явно сега ще откриваме топлата вода в България.

  2. Макар удобно изглежда доста несигурно ! Аз съм аут .

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.