Посолството на Иран у нас: Атаката срещу Сюлеймани е най-голямата стратегическа грешка на САЩ в западноазиатския регион

Снимка: Архив

Криминалната атака срещу генерал-лейтанант Сюлеймани е най-голямата стратегическа грешка на САЩ в западноазиатския регион и те няма лесно да избягат от последствията. Това гласи официално прессъобщение на посолството на Иран в София по повод смъртта на генерал Касем Сюлеймани, изпратено до българските медии.

Публикуваме пълния текст на прессъобщението:

Днес гордото знаме на Ислямска република Иран в посолството на Иран в София е свалено наполовина в почит на човека, който не позволи черното знаме на ИДИЛ да бъде издигнато в столиците на някои страни, включително Ирак и Сирия. На човек, който не позволи последиците от съществуването на това ужасно явление да се проявят в европейските държави. Командир Касим Сюлеймани беше личността, представляваща най-ефективната сила в борбата срещу тероризма и екстремизма в Западна Азия. Той изигра важна и определяща роля противодействието срещу ИДИЛ, Ал Нусра и Ал Кайда. Страхливото и малодушно убийство на този човек от агресора, а именно престъпният режим на Съединените американски щати под прякото командване на Тръмп, представлява толкова опасен и глупав акт, който все повече показва терористичния характер на американското правителство, изразяващ се в подкрепата му за терористични групи в региона и по света. Всъщност този страхлив терористичен акт, който беше поръчан от американския президент, изложи на показ американския държавен тероризъм пред всички.

Съединените щати, които хвърлиха региона в несигурност чрез едностранни действия, системни нарушения на международното право, прекомерен натиск и икономически тероризъм над Иран, сега поставят същия този регион на ръба на истинска война чрез увеличаване на напрежението, войнствеността и прибягване до държавен тероризъм. Това е война, която, ако започне, ще има последствия и ще доведе до хаос в много страни! Този терористичен акт на САЩ на иракска земя беше остро осъден от иракския министър-председател и обявен за грубо нарушение на иракския суверенитет и териториална цялост. Тази терористична проява увеличи напрежението и враждебността в региона, застраши стабилността и мира и свидетелства за факта, че американският режим не иска мир, стабилност и сигурност.

Терористичният акт на САЩ на иракска земя, който беше остро осъден от иракския министърпредседател и обявен за грубо нарушение на иракския суверенитет и териториална цялост, увеличи напрежението и враждебността в региона и застраши още повече стабилността и мира.

Фактът, че американският режим не иска мир, стабилност и сигурност в региона стана явен. Според международното право тази военна операция на САЩ на иракска земя се счита за "агресия", и в допълнение към член 5-ти, изменение 2-ро от Устава на Международния наказателен съд, приети през 2010г., се разглежда като „престъпление“ и американският

президент, който директно е разпоредил операцията, както и преките извършители de jure се смятат за международни престъпници, подлежащи на наказателно преследване.

Обръщаме внимание, че висш служител на ООН от Службата на Върховния комисар за правата на човека категоризира този акт като „незаконен”, „нарушаващ международното право” , чиито извършители носят „индивидуална наказателна отговорност”. Президентът на САЩ страхливо заяви, че го е направил в интерес на мира, а не на войната. Какъв

здрав разум приема това авантюристично и възпламеняващо действие за такова, което е в интерес на мира, особено с оглед на чувствителните и сложни условия на западноазиатския регион?! Всъщност този ход може да се разглежда като извинение от страна на Тръмп да избяга от импийчмънт и като част от пропагандната кампания за подсилване на позицията си преди президентските избори в САЩ през ноември. На практика това означава подбуждане към

конфликт с цел постигане на политически цели!

Тази криминална атака срещу генерал-лейтанант Сюлеймани е най-голямата стратегическа грешка на САЩ в западноазиатския регион и те няма лесно да избягат от последствията. В заключение, наблягайки на правото на отговор от страна на Ислямска република Иран в подходящо време и място, ще е очевидно, че отговорността за всички последици от това престъпно приключение ще бъде върху САЩ.

Коментари

Задължително поле