Посрещаме Баба Марта с много слънце

Сняг около пролетното равноденствие

Температурите за целия период ще са близки или малко над нормите

През март 2019 година средните температури у нас ще са близки или малко над установените норми. Баба Марта ще започне с много слънчеви часове и с високи максимални температури. Ще продължи да духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад, който към края на деня ще отслабва. В събота от север ще се спусне по-хладен и влажен въздух. Облачността ще бъде по-често значителна. Ще превали дъжд, в планините сняг, като на повече места ще бъдат валежите в Централна България.

В неделя вятърът ще отслабне. В сутрешните часове все още в планините ще превалява слаб сняг, но преди обед валежите ще спрат. Ще бъде сравнително студено с максимални температури от 5-6 до 10-11 градуса. В понеделник денят ще започне със слънчево време, но следобед ще се заоблачава. Във вторник облачността ще бъде разкъсана, по-значителна над северна България. Остава топло с температури следобед от 15 до 20 градуса.

През втората половина на първото десетдневие времето ще бъде динамично – ветровито с честа смяна на посоката на вятъра. Причината е преминаването на няколко бързи фронта. Ще има и превалявания, но валежите ще са краткотрайни и с не големи количества. По-голяма е вероятността за валежи на 6, 8 и 10 март. Температурите в периодите с южен вятър ще са високи до 17-18 градуса, а в тези със северозападен вятър ще се понижават до 7-12 градуса.

В началото на второто десетдневие ще настъпи по-чувствително застудяване. Отначало ще завали дъжд, но впоследствие освен в планините, сняг ще превали и в равнините, с по-голяма вероятност в Северна България и по високите западни полета. От 15 до 17 март ще има временно стабилизиране на времето с повече слънчеви часове. Ще се затопля. Ново застудяване се очаква около пролетното равноденствие (20 март), когато ще има превалявания от дъжд и сняг.

През третото десетдневие ни очакват повече слънце и по-високи дневни температури. Но ще има преминаващи смущения, по които ще превалява краткотрайно и температурите ще се понижават.

 

Народна метеорология

Гръмотевица предвещава пълни бъчви с вино

За причините за смяната на характера на времето има много народни приказки. В една от тях се разказва за това, как Баба Марта се оженила за Април, хубав момък, който обаче винаги ходел лошо обут и кален. Заради това, когато погледне лицето му, Марта се разсмивала, но когато погледне в краката му, се разплаквала и така времето през нейния месец се променяло много бързо.

Дъждовен март предвещава дъждовно лято. Ако месецът е кишав, лятото ще е сухо. Когато е сухо през март, посевите ще бъдат добри. Гръмотевица през месеца предвещава още пълни бъчви с вино и шупливи орехи. Ако вали на 1 март, то и годината ще е дъждовна. Ако на този ден е сухо, то и лятото ще е сухо.

 

Динамично време с чести и бързи промени

Понякога термометрите показват летни стойности

Времето през март е динамично - с чести и бързи промени. Средните месечни температури са с 4, 5 градуса по-високи от тези през февруари. Слънчевите часове се увеличават значително и понякога температурите достигат летни стойности - най-високите измерени температури през март са от 30 до 35 градуса. Въпреки идващата пролет, зимата трудно се „дава”, като снеговалежите не са рядко явление. Живакът в термометрите е стигал най-ниско до минус 29 градуса в Горна Оряховица. Когато в началото на месеца е сравнително топло, а в края арктичен въздух достига страната ни, се получават сериозни поражения по агрокултурите.

През целия месец слънчевата активност ще се задържи ниска, без условия за магнитни бури. Временно усилване се очаква от 26 до 28 март, но смущенията ще бъдат слаби.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Времето