Походът на турския Ганди Може ли Кемал Кълъчдароглу да победи автократа Реджеп Ердоган?

„Господството на Ердоган и на неговата партия се дължи не само на волята за власт на президента, но и на слабостта на опозицията“, коментира социоложката Неджла Келек. Тя изтъква, че Републиканската народна партия, основана от Ататюрк, десетилетия наред е стояла далеч от обикновените хора в Анадола, а нейният „бял елит“ заедно с военните е контролирал цялата страна. След 2003 година Ердоган обърна ситуацията с главата надолу и постави опозицията на колене“, посочва Келек. Според нея, Републиканската народна партия и нейните лидери открай време са лоялни към турската държава.

Тъкмо в тази ситуация на хоризонта неочаквано изгря звездата на опозиционния лидер Кемал Кълъчдароглу, който вече привлича вниманието на редица международни медии. Германският „Тагесцайтунг“ го портретира така: „Той всъщност е сдържан човек. В разговор винаги е учтив, не се бие в гърдите, а когато трябва да държи „пламенна реч“ пред многобройна публика, звучи така, сякаш не е автентичният Кълъчдароглу, сякаш вместо него говори някой друг. Преди началото на неговия „Марш за справедливост“ към Истанбул, почти всички смятаха, че Кълъчдароглу не е подходящ лидер на опозицията, както и че няма шанс срещу безскрупулния властник Ердоган. Почтен, скромен и неподкупен, но въпреки това прекалено мек, за да се противопостави истински на агресивния Ердоган.

С „Марша за справедливост“ Кемал Кълъчдароглу накрая успя да намери онази форма на протест, която му подхожда най-добре. Изцяло законна, изцяло мирна и поради това – имунизирана срещу всякакви мерки от страна на властта.

* Със съкращения

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (11)

 1. Ама то е имало опохиция,опозиционен лидер,можело и да има мирен протест в Турция…Западните лидери казваха че Ердоган е диктатор..че коли и беси наред…

 2. Ами тиранин е. Добре, че има опозиция и се надявам някой ден да го разкара от властта.

 3. По ми мяза тоя да е подставено лице на ердоганя, а не истински опозиционер.

 4. Ей опозиционен лидер извьрвял пьтя от Анкара до Истанбул в знак на протест…това се казва демокрация…иетересно ми е какво правят нашите опозиционни лидери…сигурно се лишават от десерт в парламента в знак на протест ..хахаха

  1. Ти пък? От блажно и от сладко дИпутат не се отказва. Най-много да си поръчат маломерни кюфтета. Но ще изискат от управляващите да са на половин цена естествено. Опозицията трябва да яде, за да не лае!

   1. не само депутатите – не съм чул зелената робева или слабаков на времето да са студували в името на зелената си идея…

 5. повтарят се събитията у нас – режисирани и отвън финансирани походи и слабоумни отрепки кат нашия желю начело.

 6. Този шут не е никаква опозиция а само имитира и губи времето на милиони хора . Той е монтиран към правителството да я спасява.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.