Почетен „Златен Александър“ за прочутия испански майстор Фернандо Труеба

Президентът на Гърция г-жа Катерина Сакеларопулу награждава режисьора Фернандо Труеба.

На 26-ото издание на документалния фестивал в Солун

Един от най-авторитетните специализирани форуми в света

А днес със своите 31 филма той вече е институция в документалното кино

Официалната програма бе подготвена великолепна подборка от най-добрите филми на големия испански режисьор

Един от най-големите кинофестивали за документални филми, в Солун на 300 км от нас, отбеляза своето 26-то издание (7-17 март 2024)! Той е сред най-авторитетните специализирани форуми за този вид кино редом с Амстердам, Нион, Атланта, Лайпциг и други. Появи се през 1999 година като “втори екран” на основния Солунски фестивал за игрални филми (всеки ноември) и много бързо се утвърди като желано и престижно събитие. А днес всяка пролет привлича не само изтъкнати автори от цял свят, но и десетки журналисти и критици, професионалисти от филмовия бизнес (продуценти, разпространители, програматори и други). Но истинското богатство на филмовите зали е предимно младежката публика, тъй като Солун е студентски град, а те ползват абонаментни карти с отстъпка и могат да гледат забележителни премиерни филми от цял свят! Но и световната документална класика в подходящи ретроспективни програми или почетни селекции на изтъкнати режисьори.

Постер на филма “Чико и Рита”

И точно така тази година в официалната програма бе подготвена великолепна подборка от най-добрите филми на големия испански режисьор - документалист Фернандо Труеба, роден през 1955 г. в Мадрид. Започва творческата си кариера като кинокритик, но после застава “зад камерата” и става режисьор.

Кадър от “Чико и Рита”

А днес със своите 31 филма той вече е институция в документалното кино, като безспорен връх на признанието е номинацията “Оскар” за шедьовъра “Чико и Рита” (2012) - майсторски доку-фикшън-анимационен хибрид за латино музиканти от Куба и техния път към славата и творческото удовлетворение! Виртуозно музикално зрелище, което неминуемо въодушевява всяка публика! Втори филм в авторската “визитка” на Фернандо Труеба в Солун бе абсолютната класика “Calle 54” (Испания, Франция, 2000, сърежисьор с Хавиер Марискал) - екранен опус, поставян винаги от професионалните експерти и критици сред най-добрите музикални филми на нашето време! А представителен връх в почетната селекция бе най-новият филм на същия режисьорски тандем “Те застреляха пианиста” (2023, Испания, Франция) - също доку-анимационен хибрид. Но документалният южет връща разказа в Ню Йорк, 2010 година, когато разследващ журналист търси истината за безследно изчезнал още през 1976 г. бразилски музикант - виртуозен самба - джаз пианист. Музиката от екрана драматизира разказа, но същевременно го потапя в неповторимите мелодии и ритми на боса нова. Но тя не омаловажава политическия акцент на филма за тъмни страници от близката южноамериканска история. Неслучайно фестивалът бе открит тъкмо с този филм, а високата награда Почетен “Златен Александър” бе връчен на Фернандо Труеба лично от президента на Гърция г-жа Катерина Сакеларопулу, която подчерта, че това е отличие за цялостния му принос към съвременното кино.

“Те застреляха пианиста”

За съжаление Фернандо Труеба (както много други световни документалисти) не е популярен у нас, а това е културна щета за публиката. Картината може лесно да се промени като специализиран форум от ранга на София Филм Фест се наеме да представи впечатляваща подборка от неговите най-важни филми. А също и националният фестивал за документални филми “Златен ритон” може да “оцвети” програмата си със съвременната класика на Фернандо Труеба. И това ще бъде забележителен подарък за пловдивските зрители.

Гледка от Солун

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино