Почетна „Златна мечка“ за великия Мартин Скорсезе

Мартин Скорсезе

Берлинале започва на 15 февруари догодина

“Убийците на цветната луна” стана един от филмите на годината

Още от 70-те години е едно от безспорните имена на киното

Снима и документални произведения

Още миналата година, когато навърши почетните 80, Мартин Скорсезе попадна във фокуса на някои от най-големите световни фестивали. И напълно заслужено, защото повече от 60 години той неуморно и неотстъпно е зад камерата, а милиони зрители по целия свят са гледали неговите вечни шедьоври и очакват още следващи негови филми! 

За най-новия до момента “Убийците на цветната луна” (2023) се надпреварваха най-авторитетните световни екрани. Кан изпревари всички и го показа премиерно в официалната селекция на 76-ия фестивал през май 2023! А той е под номер 72 в респектиращата режисьорска филмография от 1959 г. до днес.

На снимачната площадка на “Убийците на цветната луна”

Във възрастта на юбилейна почит съвсем естествено един от най-успешните, най-авторитетни и най-харесвани от зрителите майстори на американското кино е обект на повишено внимание, съпътствано с редица престижни отличия. 74-ият международен кинофестивал Берлинале (15-25 февруари 2024) ще стори точно това, като се поклони пред изтъкнатият майстор на специална церемония на 20 февруари вечерта от сцената на прекрасния Берлинале Палас. Тогава Маестро Скорсезе ще получи Почетна “Златна мечка” за цялостния му принос към световното кино като бележит сценарист и режисьор!

Още от 70-те години на миналия век той се утвърждава като едно от безспорните нови имена, редом с Франсис Форд Копола, Джордж Лукас, Стивън Спилбърг и Брайън ди Палма. А това е най-силното ново поколение в богатата история на американското кино. Още с някои от ранните си филми Скорсезе не само декларира свой авторски почерк на екрана, но създава и знакови заглавия, които бележат нов етап в актуалната филмография и постигат международно признание. Знаменитият “Шофьор на такси” (1975) печели безапелационно “Златна палма” в Кан и до днес е знаково заглавие за режисьора и за един от любимите му актьори и верен приятел Робърт де Ниро! 5 години по-късно двамата отново са заедно на Берлинале със знаменития филм “Разяреният бик” (1980). А “Цветът на парите” (1986) носи “Оскар” за главна роля на Пол Нюман. “Нос страх” (1991) отново е в програмата на Берлинале и нов триумф на Робърт де Ниро, заедно с Ник Нолти и Джесика Ланг. В “Невинни години” (1993) на екрана блестят прекрасните актьори Даниел Дей-Луис, Мишел Пфайфър и Уинона Райдър. В “Бандите от Ню Йорк” (2002) се появява новият му любимец Леонадро ди Каприо, заедно с Камерън Диас и отново Даниел Дей-Луис. Дори само заглавията на някои от следващите филми казват достатъчно за световната популярност на Скорсезе и неговия безспорен авторитет: “Авиаторът” (2004), “От другата страна” (2006), “Вълкът от Уолстрийт” (2013). А документалният му филм “Shine a Light” (2008) за знаменитата рок банда “Ролинг стоунс”, начело със неостаряващия фронтмен Мик Джагър, открива 58-то издание на Берлинале. Като търсещ режисьор, винаги воден от своето творческо любопитство, Скорсезе се изкушава и прави своя единствен 3D филм “Изобретението на Хюго” (2011), но бързо разбира че това е само триизмерна “дъвка за окото” и повече не посяга към този моден софтуер.

На корицата на списание “Тайм”

И така до последния за момента филм “Убийците на цветната луна”, обявен от Националната асоциация на американските кинокритици за най-добър филм на годината. Такъв е и според класациите на авторитетни трибуни като The New York Times, The New Yorker и The New York Film Critics Circle.

Заради всичко това Берлинале ще го отличи със заслужена Почетна “Златна мечта”, а директорите на фестивала Мариете Рисенбек и Карло Шатриан аргументират своя избор: “За всички, които вярват, че доброто съвременно изкуство създава произведения, които едновременно са лични и универсални като значение, Мартин Скорсезе и безспорен пример за подражание. Защото неговите филми винаги ни съпровождат като зрители и хора, персонажите му живеят и растат заедно с нас, помагат ни да задаваме въпроси и да търсим отговорите като част от историята и развитието на човечеството.”

С тези думи директорите на Берлинале ще поздравят американския режисьор със сицилиански корени Мартин Скорсезе. И ще се сбогуват с фестивала, тъй като от април 2024 година позицията им поема нова директорка - американката Триша Тътъл с богат опит в британската филмова индустрия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино