Почетният консул на България в Цюрих Феликс Фишер награден със “Златна лаврова клонка”

Най-високата награда на външното ни министерство бе връчена от посланик Меглена Плугчиева

На тържествена церемония снощи в сградата на посолството на Република България в Берн посланик д-р Меглена Плугчиева връчи на почетния консул на Република България със седалище в Цюрих д-р Феликс Фишер най-високото отличие на МВнР „Златна лаврова клонка”, съобщиха за «Труд» от дипломатическото ни представителство в Берн.

Почетният консул е отличен заради неговата изключително активна дейност в подкрепа, развиване и задълбочаване на българо-швейцарските икономически, политически и културни отношения.

На церемонията са присъствали представители на Федералния департамент на външните работи, швейцарски институции, българската общност, приятели на България.

img_2391Д-р Феликс Фишер е назначен за почетен консул на Република България в гр. Цюрих през 2005 г., с консулски окръг- кантоните Цюрих, Базел град, Базел-област, Солотурн, Ааргау, Шафхаузен, Тургау, Санкт Гален, Апенцел-Аусерроден, Апенцел-Инерроден.

През всичките тези години г-н Фишер съдейства изключително много за популяризирането на страната ни в Швейцария и за задълбочаване на двустранните ни отношения във всички сфери - икономически, културни, обществено-политически, хуманитарни.

Към цялостния принос на г-н Фишер трябва да се добави и неговата дейност в хуманитарната и социална област. През 2015г., той и съпругата му г-жа Вера Фишер учредяват фондацията „Фамилия Фишер - фондация за деца в нужда». Тя си поставя за цел подпомагането на български деца от социални домове в сферите на образованието, професионалното ориентиране и квалификация, както и за развитието на материалната база и оптималното планиране на свободното време на децата в неравностойно положение.

Г-н Феликс Фишер има и голям принос за активната и разностранна културна дейност на посолството ни в Берн, както и при организиране на дарения за страната ни през последните пет години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България