Почина главният редактор на „Вог“ Франка Созани

На 66-годишна възраст почина главната редакторка на италианското издание на сп. „Вог“ Франка Созани.

Тя е починала в Милаано след дълго боледуване, предава итарианската агенция Ansa, цитирана от Би Би Си.

Созани е родената в Манту (Италия), завършила е две висши образования по литература и философия.  Тя започва своята модна кариера като асистент в детската версия на сп. „Вог“, след това участва в лансирането на емблематичното Lei, а през 1988 г. заема позицията на главен редактор на италианското издание на „Вог“.

Франка е тази, която посмя да издаде брой, посветен изцяло на чернокожите жени - The Black Issue. Тя основава и нова рубрика, озаглавена VOGUE Curvy, отдадена на жените със закръглени форми. От друга страна, талантливата италианка участва и в изграждането на модната програма "Who is on next?", чиято цел е да промотира млади дизайнери. И не на последно място, Франка бе част от ООН, участвайки в борбата срещу СПИН.

Преди броени дни, в началото на месец декември, тя получи и приз по време на официалната церемония по връчване на награди "Swarovski Award for Positive Change" за цялостната й кариера.

Една от най-известните й реплики е - „Хората трябва да си купуват повече огледала, отколкото дрехи, за да виждат себе си преди да излязят. Дрехите трябва да изразяват личността. Това е стил.“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица