Почина Дейвид Рокфелер

Американският магнат и филантроп Дейвид Рокфелер почина днес на 101-годишна възраст, съобщават световните агенции.

Най-възрастният милиардер на света е роден през 1915 г. Семейството му е едно от най-влиятелните на планетата.

Дейвид Рокфелер е починал в съня си в своя дом в Ню Йорк, според информация от говорителя му.

Той беше внук на съоснователя на Standard Oil Джон Д. Рокфелер и най-младият от шестимата синове на Джон Д. Рокфелер – младши. Надживява всичките си братя и става наследник на семейното богатство и глава на могъща икономическа империя. Участва в множество благотворителни клаузи и инициативи от разнообразен характер – от опазване на околната среда до изкуство.

На 100-тния си рожден ден Дейвид Рокфелер дали 1000 акра земя на щата Мейн.

Рокфелер пазеше в тайна личното си богатство и размерът на данъците, които е платил, но според „Форбс“ през 2015 г. състоянието му е възлизало на 3 милиарда долара.

Всичко останало е дарил приживе. Той е следвал завета на дядо си: „Дарителството е морално задължение на богатите. Дарителството играе централна роля, за да може обществото да намери решение на най-големите си пролеми“.
Последното дарение на Дейвид Рокфелер е било от 2 милиарда долара за Музея за модерно изкуство (Museum of Modern Art)  и за университета „Рокфелер“.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Официално му са присаждани ШЕСТ сърца.Нищо чудно е да се е замразил за по хубави времена или да се е покрил и да продължава да дърпа куклите на конци.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.