Почина една от легендите на пловдивския футбол Георги Убинов-Графа

Георги Убинов-Графа

Една от легендите на пловдивския футбол - Георги Убинов-Графа, почина в сряда след тежко коварно заболяване на 69-годишна възраст.

Роденият на 18 август 1947 година в Пловдив нападател е юноша на местния "Спартак", но освен екипа на "гладиаторите" е обличал и фланелките на "Марица" (Пд), "Левски" (Сф) и "Черноморец" (Бс), но най-голяма част от футболната му кариера преминава в "Ботев" (Пд). За "канарчетата" Графа изиграва 181 мача вкарва 38 гола в периода от 1969 до 1976 г. и е с принос за спечелването на Балканската клубна купа през 1972 г. Георги Убинов е автор на неофициален световен рекорд на ниво Висша лига за най-бърз хеттрик с плонж и глава - в пловдивското дерби "Ботев" - "Локомотив" през 1970 г. вкарва 3 гола за 11 минути - в 52-та, 59-та и 63-та минута.

След края на състезателната си кариера Георги Убинов се занимава с рисуване и писане и започва да издава регионалното списание "Тракия спорт", като успоредно с това е президент и треньор на детския футболен клуб "Кронос" (Пд). Автор е и на първия "Футболен буквар" и на още седем книги, сред които и "Когато канарчетата стават орли". Има седем самостоятелни изложби живопис, участва редовно в благотворителните търгове, организирани от Професионалната футболна лига. Номиниран е и за награда "Пловдив" за живопис.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони