Писателят Алек Попов си отиде на 58

Автор на успешни романи, носител на редица награди

На 58-годишна възраст почина писателят Алек Попов, тъжната вест съобщиха от Българската академия на науките (БАН). Новината разтърси артистичния свят вчера и редица творци, политици и популярни личности публикуваха послания с негова памет.

Филмът по романа му „Мисия Лондон“ е сред най-успешните български заглавия.

„Той беше един от най-оригиналните и талантливи съвременни български белетристи. До последния си дъх се опитваше да разгадае тайните на българското слово, дълбаеше в безкрайните тунели на отечественото езиково пространство и чрез творбите си показваше и разгръщаше многобагровата палитра на българската изящна словесност“, посочват от БАН.

Многократно в различни свои интервюта и беседи той заявяваше, че е писател, който цял живот се труди на „нивата на езика“. Затова и неговия основен инструмент е именно българският език. Алек Попов се интересуваше много от развитието на нашия език, от неговото обогатяване и магичната му способност да изразява и изобразява конкретните пулсации на духа на времето. Творбите му доказваха по елегантен начин това и предизвикваха у четящия човек желание за размисъл, за диалог, а понякога и за полемика, допълват от Академията на науките.

Книгите на Алек Попов се радваха на завиден читателски интерес. Неслучайно някои от тях имаха редица преиздания, какъвто например е случаят със сатиричния му роман „Мисия Лондон“. Знакови негови белетристични творби са и  „Черната кутия“ , „Мисия Туран“, „Митология на прехода“, „Спътник на радикалния мислител“, „Телесни плевели“, „Сестри Палавееви в бурята на историята“, „Сестри Палавееви по пътя към новия свят“; есеистичната книга „Спътник на радикалния мислител“, както и редица сборници с разкази, сред които „Ниво за напреднали“, „Митология на Прехода“, „Телесни плевели“. 

Романът „Мисия Лондон“ е преведен на 16 езика, а романът „Черната кутия“ – на 10. Разказите и есетата му са издавани на повечето европейски езици и са включени в множество международни антологии, сред които Best European Fiction 2011. 
По романите и разказите на Алек Попов са създадени няколко филма, радиопиеси и пиеси. Той е съсценарист на филма „Мисия Лондон“. През 2015 г. Драматичен театър Пловдив поставя на сцената театралната адаптация по романа му „Сестри Палавееви в бурята на историята“. 

Попов е носител на редица литературни отличия, сред които: наградата за нова българска проза „Хеликон“, националната награда за драматургия „Иван Радоев“, наградата „Елиас Канети“, „Цветето на Хеликон“ за най-продавана книга на 2007 и 2013 г., наградите „Четящия човек“ и „Чудомир“, наградата на британския П.Е.Н. център за преводна литература, наградата Pro-za-Balkan за принос към балканската литература и др. Алек Попов е член-кореспондент на БАН в отдел творци на изкуството.

Опелото ще се състои на 24 март 2024 г. (неделя) от 15:30 часа в църквата на Централните софийски гробища.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура