Почина португалската фадо икона Мизия

Profimed

Португалската певица Мизия, една от представителките на възраждането на фадото, почина този уикенд на 69-годишна възраст и ще бъде погребана в Лисабон на 7 август, съобщи нейната звукозаписна компания в понеделник, пише АФП.

Сузана Мария Алфонсо де Агиар, известна с артистичния псевдоним Мизия, почина в събота в болница в Лисабон след дълго боледуване, съобщиха нейни близки пред местните медии.

Заедно с Мариза, Ана Моура и Кристина Бранко, тя беше част от поколението фадо певци, които възродиха тази меланхолична традиционна песен през последните години.

Певицата, родом от Порто, която издаде последния си албум през 2022 г., е изнасяла концерти в няколко чужди страни, включително Италия и Франция.

"Мизия изигра ключова роля в обновяването на фадото, като никога не се колебаеше да експериментира с нови звуци и по-малко конвенционални подходи", написаха от Министерството на културата.

Португалският президент Марсело Ребело де Соуса също й отдаде почит в изявление, публикувано на уебсайта на президентството в неделя, наричайки я "страстната" певица на фадо.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства