Почина Стефан Данаилов

След продължително и тежко боледуване и въпреки всички усилия, положени от екипите на Военномедицинска академия, в 00:15 часа тази нощ почина Стефан Данаилов, съобщиха от ВМА.

През лятото Данаилов се подложи на операция на тазобедрената става след падане, а в началото на месеца беше приет във ВМА заради белодробен проблем. През 2018 г. той разкри, че страда от Паркинсон, а 4 години по-рано пребори тежко онкологично заболяване.

Със своите над 150 роли, Ламбо е любим актьор на няколко поколения българи. Стефан Данаилов е изиграл огромна палитра от персонажи - от майор Деянов в "На всеки километър" до Дон Надзарено "Нуцо" Марчиано в италианския сериал "Октопод 7". Огромна следа в нашето кино оставя с ролите си в "Следите остават", "Инспекторът и нощта", "Черните ангели", "Сватбите на Йоан Асен", "Дами канят" и "Топло".

Стефан Данаилов се снима в много чуждестранни продукции, а най-младите зрители са го виждали и в сериалите "Стъклен дом" и "Столичани в повече".

Огромно е наследството му на театралната сцена - с десетките силни роли (като Хамлет, Дон Жуан, Дон Кихот и много други) и стотиците талантливи артисти, на които като техен преподавател в НАТФИЗ е помогнал да намерят своя професионален път.

След 15-годишно отсъствие от сцената и след сериозни здравословни проблеми, той се завърна в миналия сезон на Народния театър със спектакъла "Актрисата".

Стефан Данаилов не беше безразличен и към случващото се у нас. Показа го от трибуната като депутат в 7 парламента. През 2005-2009 г. беше министър на културата, като и след това остана в ръководството на Българската социалистическа партия. През 2011 г. беше кандидат за вицепрезидент на България.

Носител е на най-високото отличие в държавата - орден "Стара планина".

От НАТФИЗ също съобщиха за скръбната вест и разпространиха некролог в памет на Данаилов.

Коментари

Задължително поле