Почина 48-годишният композитор Йохан Йохансон

Йохан Йохансон, исландският композитор на филмова музика, известен с умелото съчетаване на класически звук със съвременна електроника, е починал на 48-годишна възраст, съобщават световните агенции, позовавайки се на мениджъра му.

Йохансон е открит мъртъв в петък в апартамента си в Берлин. Причината за смъртта му на този етап остава неизвестна. В столицата на Германия тече разследване, чиято цел е да изясни обстоятелствата около кончината на композитора. "Дълбоко съм натъжен. Загубих мой приятел. Йохан беше не само един от най-талантливите композитори, но и един от най-интелигентните мъже, които познавам", се посочва в изявлението, направено от мениджъра му Тим Хъсъм.

Йохан Йохансон е роден и израснал в Исландия. В младежките си години се е изявявал като рок музикант. Освен като композитор, е работил като сценарист и продуцент. Издал е и няколко самостоятелни албума. Сътворената от него музика към биографичния филм "Теорията на всичко" (2014) за видния учен Стивън Хокинг му носи награда "Златен глобус".

През 2016 г. Йохан Йохансон е номиниран за "Оскар" за оригиналната музика на филма "Сикарио". Като автор на музиката за "Първи контакт" получава номинации за БАФТА, "Грами" и "Златен глобус". Един от последните филми, над които е работил Йохан Йохансон, е "Мария Магдалена". Продукцията трябва да излезе на екран през март.

Даниел Пембертън, композирал музиката за биографичния филм "Стив Джобс" на режисьора Дани Бойл, казва, че когато е чул музиката за "Сикарио" на Йохансон, е останал като "поразен от гръм". "Йохан показа, че способен да твори радикално нови неща в музиката за филми за широката публика. Неговите творби са толкова уникални и страстни, че е трудно човек да си представи, че не са съществували досега", споделя Пембертън, цитиран от Франс прес.

Коментари

Задължително поле