Почти 1,2 млн. лева данъци и осигуровки платиха без такса данъкоплатците от Великотърновска област

Снимка: Архив

Общо 4300 великотърновци се възползваха от новата услуга на НАП и заплатиха данъци и осигуровки чрез ПОС терминали, монтирани в НАП В. Търново в началото на годината. Клиентите на НАП, притежаващи банкови карти, могат да превеждат без такси, както дължимите данъци и осигурителни вноски, също и задължения към други институции, събирани от приходната агенция.

Без такса те са превели в републиканския бюджет 1 175 497 лева. Другото предимство на картовите преводи чрез т. нар. "виртуален ПОС терминал" и физическите ПОС терминали на НАП, освен, че са безплатни, е, че плащането се вижда веднага в данъчно-осигурителната сметка на клиента. Тоест, задълженията се погасяват на момента, а не за 24 или повече часа, както е при традиционните банкови преводи. От НАП В. Търново обръщат внимание обаче, че когато се плащат задължения към други институции (например глоби от КАТ) или задължения в процес на принудително изпълнение, погасяването им отнема технологично време.

От началото на годината НАП В. Търново обслужи 52 239-ма клиенти. 8429 са корпоративните клиенти, декларирали печалбата си за изминалата година пред приходната агенция, като всички от тях са го направили по електронен път, според законовите изисквания. Здравния си статус от началото на годината досега са уточнили в приходната агенция 11 506 граждани.

17 739 са физическите лица, подали годишни декларации за доходите си, придобити през 2017 г. 3 143 от тях са подали декларациите си с електронен подпис, а 4 114 търновци са декларирали доходите си с ПИК. Персоналният код на НАП е безплатен и безсрочен и се издава в НАП по постоянен адрес. За деветте месеца от началото на годината 4 122 граждани са получили ПИК в НАП В. Търново.

Средното време за изчакване на клиентите в салона за обслужване на граждани е 13 минути, а самото време за обслужване е под 10 минути.

С ПИК клиентите на НАП могат да ползват много електронни услуги, пестящи им време. Освен данъчната декларация за облагане на доходите и осигурителни декларации, с персонален код на НАП гражданите могат да проверяват и задълженията си към бюджета, извършените плащания, какъв е осигурителният им доход, да получат информация за членство си в пенсионен фонд, направените вноски и др. С ПИК на НАП могат да се ползват и услуги на много други администрации, например, електронни услуги на НОИ, да се проверяват задълженията за местни данъци и такси, както и да се плащат местни данъци и такси.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони