Стара Загора ще се потопи в коледни светлини на 5 декември

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 19 ноември 2019

Без опозиция в парламента на Беларус Лукашенко ще се бори за шести президентски мандат

Оставиха в ареста мъжа, задигнал 140 хиляди лева от кола в София

Според 39% от българите у нас може да се прави бизнес

Димитър Манолов, КТ „Подкрепа“: Има индустрия с фалшивите болнични

Екокатастрофата в река Вит се отлага Риболовен клуб "Балканка" пуснал фалшивата новина, Антон Хекимян я обслужи в Би Ти Ви

Тръмп може да се съгласи да свидетелства писмено в разследването за импийчмънт 

27 000 български фермери с орязани субсидии

Живеем най-късо сред хората в ЕС В богатите страни с хубава храна разполагат с 9 години повече от нас

Русия предаде на Украйна корабите, задържани в Керченския пролив

Цацаров: Разследванията за защита на интелектуална собственост са се увеличили два пъти

Париж прекроява разширяването на ЕС

ЕП даде предварително одобрение за всички кандидати за еврокомисари

Бързите заеми се увеличиха с 14%

Почти 1,2 млн. лева данъци и осигуровки платиха без такса данъкоплатците от Великотърновска област

Общо 4300 великотърновци се възползваха от новата услуга на НАП и заплатиха данъци и осигуровки чрез ПОС терминали, монтирани в НАП В. Търново в началото на годината. Клиентите на НАП, притежаващи банкови карти, могат да превеждат без такси, както дължимите данъци и осигурителни вноски, също и задължения към други институции, събирани от приходната агенция.

Без такса те са превели в републиканския бюджет 1 175 497 лева. Другото предимство на картовите преводи чрез т. нар. „виртуален ПОС терминал“ и физическите ПОС терминали на НАП, освен, че са безплатни, е, че плащането се вижда веднага в данъчно-осигурителната сметка на клиента. Тоест, задълженията се погасяват на момента, а не за 24 или повече часа, както е при традиционните банкови преводи. От НАП В. Търново обръщат внимание обаче, че когато се плащат задължения към други институции (например глоби от КАТ) или задължения в процес на принудително изпълнение, погасяването им отнема технологично време.

От началото на годината НАП В. Търново обслужи 52 239-ма клиенти. 8429 са корпоративните клиенти, декларирали печалбата си за изминалата година пред приходната агенция, като всички от тях са го направили по електронен път, според законовите изисквания. Здравния си статус от началото на годината досега са уточнили в приходната агенция 11 506 граждани.

17 739 са физическите лица, подали годишни декларации за доходите си, придобити през 2017 г. 3 143 от тях са подали декларациите си с електронен подпис, а 4 114 търновци са декларирали доходите си с ПИК. Персоналният код на НАП е безплатен и безсрочен и се издава в НАП по постоянен адрес. За деветте месеца от началото на годината 4 122 граждани са получили ПИК в НАП В. Търново.

Средното време за изчакване на клиентите в салона за обслужване на граждани е 13 минути, а самото време за обслужване е под 10 минути.

С ПИК клиентите на НАП могат да ползват много електронни услуги, пестящи им време. Освен данъчната декларация за облагане на доходите и осигурителни декларации, с персонален код на НАП гражданите могат да проверяват и задълженията си към бюджета, извършените плащания, какъв е осигурителният им доход, да получат информация за членство си в пенсионен фонд, направените вноски и др. С ПИК на НАП могат да се ползват и услуги на много други администрации, например, електронни услуги на НОИ, да се проверяват задълженията за местни данъци и такси, както и да се плащат местни данъци и такси.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.