По-високи цени на тока само за хора с европейски доходи

Премиерът Николай Денков разясни либерализацията на тока за домакинствата.

За повечето няма да има промени, заяви Денков

Избираме доставчик като телеком

С излизането на домакинствата на свободния пазар на ток от 2026 г. ще “има механизъм, фонд, който ще позволи да не нараства цената на тока за хората, изпитващи затруднения”, каза премиерът Николай Денков, който отговаряше на въпроси във Фейсбук. “Ще се покрият досегашните сметки на над 90% от потребителите, така че да не се чувстват застрашени.

Само тези, които нямат проблеми и са със средноевропейски или над средноевропейските доходи - за тях евентуално би имало по-съществено увеличение на цената на тока”, каза премиерът.

От думите му става ясно, че той или не знае какви са доходите в ЕС, или не знае какви наредби подготвя правителството. За обществено обсъждане е пусната наредба за енергийната бедност и тя предвижда помощи да има само за тези, които след като платят разходите си за енергия имат доходи под линията на бедност, която в момента е 504 лв. Ако съпрузи имат едно дете и брутни заплати от малко над 1000 лв., няма да получат енергийни помощи. Същевременно минималната заплата в Германия е 1997 евро или близо 4000 лв.

От средата на 2024 г. ще има промяна в начина, по който битовите потребители могат да си заявят тарифите за тока, обясни още премиерът и направи аналогия с договорите, сключени с мобилните оператори.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари