Гърция призова ООН да осъди спорна сделка между Турция и Либия

Бургазлии с 250 подаръка за сирачета

Расте броят на болните от морбили в Пазарджишко

Бони с куп изненади за 17-ия рожден ден на дъщеря й (СНИМКИ и ВИДЕО)

Проверяват 25 сигнала за взривни устройства на метростанции в Москва

Енергийни експерти от САЩ пред Борисов: Във Вашингтон още говорят за срещата Ви с президента Тръмп

Инвеститори се насочват към „Лозенската яка”

Трима ранени в тежка катастрофа

Деца намериха 100 лв. и ги върнаха

Срути се част от стълбище в училище в Кърджали, евакуираха всички ученици Инцидентът е станал по време на концерт във фоайето

ДАМТН: Все още се предлагат потенциално опасни пиротехнически изделия на пазара

Може ли да ми забранят да ползвам неплатен отпуск?

Скандал с Нобела за литература заради лауреат – фен на Милошевич

Заподозреният за нападението в чешка болница се самоуби

Откриха ново огнище на африканска чума по свинете около добричко село

По-големи субсидии за 50 овце от една порода За кози под селекционен контрол слагат праг от 20 бройки

Животните трябва да дадат 70 кг. мляко

За да получат по-големи субсидии за подпомагане при отглеждането на животни под селекционен контрол земеделските стопани трябва да имат стадо от поне 50 овце-майки или 20 кози-майки от една порода. Останалите фермери ще получат средства по схемата за преходна национална помощ, но те са по-малко от субсидиите за овце и кози под селекционен контрол. Това предвижда проект за промени в Наредба № 3 от 2015 г. за условията и реда за прилагане на схемите за директни плащания, който е пуснат от Министерството на земеделието за обществено обсъждане.

За да получат субсидии за животни под селекционен контрол, овцете и козите на стопаните трябва да са с доказан произход и да имат издадени зоотехнически сертификати. Заявените за подпомагане по схемата животни трябва да бъдат идентифицирани с одобрени от Българската агенция по безопасност на храните обикновена ушна марка и електронно средство за идентификация – за животните, родени след 31.12.2009 г., и обикновена ушна марка или електронно средство за идентификация – за родените преди тази дата. С промените в Наредбата се въвежда изискване стопаните, кандидати по схемата, да продължат да отглеждат заявените овце-майки и кози-майки най-малко 80 дни след изтичане на срока за подаване на заявленията за подпомагане. Освен това допустимите за подпомагане животни, с изключение на тези от автохтонни породи (т.е. местни специфични породи), трябва да са реализирали мляко или млечни продукти в еквивалент мляко, съответстващи най-малко на 70 кг на овца-майка или коза-майка, за периода от 1 октомври на предходната година до 30 септември на годината на кандидатстване.

Идеята да се сложи праг от поне 50 животни от една порода за да се получават субсидии за животни под селекционен контрол е обсъдена в Министерството на земеделието още през юни 2016 г. Тогава предложението не е било подкрепено от козевъдния бранш с аргумента, че по схемата не е резонно да има еднакъв минимален допустим праг за овце и кози. Почти всички развъдни стада (93% от тях), с които работи „Асоциация за развъждане на млечни породи кози”, отглеждат над 100 животни, но само 12,8% от тях са чистопородни, което означава, че в едно стадо средният брой на чистопородните животни е между 25 и 27. Сега се предлага да се сложи минимален праг на овце и кози от една порода, защото по-големият им брой в стадото дава възможност да се направи по-добра селекция на животни, от които да се получи поколение, пише в мотивите към наредбата.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.