На 16 февруари 2019 да почерпят

Нишан Джингозян: Голяма част българите във Великобритания няма да получат статут

ЕС с пакет от мерки в помощ на сделката за Брекзит на Тереза Мей

Брекзит е с все по-неясна съдба “Голдман Сакс” дава прогнози 50/50 за успех на премиера

НАСА обяви марсоход за мъртъв Последният му контакт със Земята бе през юни м.г.

Медведев пристига у нас на 4 март

Андрей Ковачев: Пакетът „Мобилност“ остава за следващия Европейски парламент

Тодор Чобанов: Няма недостиг на места в детските градини, проблемът е в яслените групи

Митьо Очите кацна на летище София

Мадуро преговаря тайно с Белия дом Надява се скоро да се срещне лично с Тръмп

Авторите на разследването за руския агент „Федотов”: Българските тайни служби са инфилтрирани от руското разузнаване

Столтенберг и Лавров не постигнаха съгласие по договора за ракетите

Турция ни предаде Митьо Очите

АПИ сменя пътните табели към границата със Северна Македония

Полицаи хванаха 13 афганистанци край ямболско село

По-големи субсидии за 50 овце от една порода За кози под селекционен контрол слагат праг от 20 бройки

Животните трябва да дадат 70 кг. мляко

За да получат по-големи субсидии за подпомагане при отглеждането на животни под селекционен контрол земеделските стопани трябва да имат стадо от поне 50 овце-майки или 20 кози-майки от една порода. Останалите фермери ще получат средства по схемата за преходна национална помощ, но те са по-малко от субсидиите за овце и кози под селекционен контрол. Това предвижда проект за промени в Наредба № 3 от 2015 г. за условията и реда за прилагане на схемите за директни плащания, който е пуснат от Министерството на земеделието за обществено обсъждане.

За да получат субсидии за животни под селекционен контрол, овцете и козите на стопаните трябва да са с доказан произход и да имат издадени зоотехнически сертификати. Заявените за подпомагане по схемата животни трябва да бъдат идентифицирани с одобрени от Българската агенция по безопасност на храните обикновена ушна марка и електронно средство за идентификация – за животните, родени след 31.12.2009 г., и обикновена ушна марка или електронно средство за идентификация – за родените преди тази дата. С промените в Наредбата се въвежда изискване стопаните, кандидати по схемата, да продължат да отглеждат заявените овце-майки и кози-майки най-малко 80 дни след изтичане на срока за подаване на заявленията за подпомагане. Освен това допустимите за подпомагане животни, с изключение на тези от автохтонни породи (т.е. местни специфични породи), трябва да са реализирали мляко или млечни продукти в еквивалент мляко, съответстващи най-малко на 70 кг на овца-майка или коза-майка, за периода от 1 октомври на предходната година до 30 септември на годината на кандидатстване.

Идеята да се сложи праг от поне 50 животни от една порода за да се получават субсидии за животни под селекционен контрол е обсъдена в Министерството на земеделието още през юни 2016 г. Тогава предложението не е било подкрепено от козевъдния бранш с аргумента, че по схемата не е резонно да има еднакъв минимален допустим праг за овце и кози. Почти всички развъдни стада (93% от тях), с които работи „Асоциация за развъждане на млечни породи кози”, отглеждат над 100 животни, но само 12,8% от тях са чистопородни, което означава, че в едно стадо средният брой на чистопородните животни е между 25 и 27. Сега се предлага да се сложи минимален праг на овце и кози от една порода, защото по-големият им брой в стадото дава възможност да се направи по-добра селекция на животни, от които да се получи поколение, пише в мотивите към наредбата.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.