По-дълъг срок за касовите бележки от бензиностанции

Отпечатването на доставната цена върху касовите бележки от бензиностанциите ще бъде отложено.

Ще изчакат становище на Европейската комисия за отпечатване на покупната цена

Срокът за въвеждане на изискването върху касовите бележки от бензиностанции за бъде отпечатвана покупната цена на горивото ще бъде удължен. Вероятно ще се изчака становище на Европейската комисия дали това изискване нарушава правилата за конкуренция в ЕС. Това става ясно след обществено обсъждане на промените в Наредба Н-18 за отчитане на оборота в търговските обекти, с които срокът за изпълнение на новите изисквания от фирмите със софтуер за управление на продажбите, ще бъде удължен до 31 януари 2020 г.

Членовете на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) неколкократно изразиха притеснения, че отпечатването на покупната цена върху касовите бележки ще се отрази негативно на конкуренцията на пазара на горива. Проблем ще има и за компании, които доставят горива както за България, така и за съседни страни, защото техните клиенти ще видят доставните цени у нас. Затова БПГА сезира еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер и поиска изискването за отпечатване на доставната цена да бъде отложено поне до получаване на отговор от ЕК. Това би предпазило както търговците, така и страната от негативите от приемането на подобна мярка, преди ЕК да прецени дали това изискване нарушава правилата за конкуренцията в ЕС.

Друга промяна в Наредба Н-18 предвижда облекчение за хотелите. В съвременните канали за продажба съществуват поредици от резервационни системи. Резултатът от това е онлайн продажба на хотелските услуги от милиони точки по целия свят, с които хотелът няма директен договор, но чрез които е възможно да получи резервация, обясняват от Националния борд по туризъм. Затова в Наредбата ще отпадне задължението за деклариране на всички резервационни системи, чрез които хотелът може да получи резервация, а ще се декларират само сайтове, с които хотелите имат директни договори.

Коментари

Задължително поле