По-малко приходи от полици „Каско“, повече от „Кражба“

Приходите на застрахователите от „Каско“ намаляват.

Увеличават се обезщетенията по „Гражданска“

Сключват по-рядко застраховки „Живот“

Приходите на застрахователните компании за периода от януари до август са 1,928 млрд. лв., което е спад с 1,33% на годишна база, обявиха от Асоциацията на българските застрахователи. Общият размер на изплатените обезщетения от застрахователите е 789 млн. лв., което е почти без промяна спрямо 2019 г.

Но кризата доведе до значителни промени в приходите на компаниите от различните полици. Например приходите от застраховки „Каско“ намаляват с 1,14%. Причината за това е спадът в продажбите на нови коли заради криза. Хората и фирмите използват старите си коли, които са по-евтини. В резултат и приходите на застрахователите намаляват.

Приходите на компаниите от полици „Гражданска отговорност“ на шофьорите за първите осем месеца на годината са 740 млн. лв., което с ръст от 0,38% на годишна база. Цената на тази застраховка не зависи от стойността на колата, а от опита на шофьора зад волана, мощността на автомобила и др. Изплатените обезщетения по „Гражданска отговорност“ обаче са нараснали с 10% на годишна база.

Стоенето на хората вкъщи промени отношенито им към дома. Приходите от полици „Щети на имущество“ са нараснали с  2,1%. А при застраховката „Кражба, грабеж, вандализъм“ ръстът е с 4,16%. Фирмите също са станали по-загрижени за имуществото си. Ръстът на приходите от застраховка „Индустриален пожар“ е с 20,37%.

Но това, че хората стоят повече у дома, води до спад на приходите от някои полици. При застраховката „Помощ при пътуване“ намалението на приходите е с 43,9%.

В животозастраховането продължава тенденцията на спад на приходите и ръст на изплатените обезщетения, което е очаквано в условията на икономическа несигурност за голяма част от хората. До август приходите от полици са 296 млн. лв., което е спад с 14,64%. А изплатените обезщетения са 118 млн. лв., което е ръст с 6,92%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси