По настояване на САЩ: Косово отново отстъпи пред Сърбия (обзор)

Полицаи от EULEX патрулират в северната част на Косовска Митровица.

Косово за пореден път отстъпи пред Сърбия за смяната на регистрационните номера на автомобилите на косовските сърби, предаде Би Би Си.

Премиерът на Косово Албин Курти обяви отлагане с 48 часа на налагането на глоби на водачите, които не са подменили номерата си с такива, издавани от Прищина. Глобите в размер на 150 евро трябваше да започнат да се налагат от тази сутрин.

Решението на Курти дойде след искане на САЩ глобите да се отложат, което пък последва провала на преговорите между Курти и сръбския президент Александър Вучич в Брюксел в понеделник. На тях ЕС предложил вариант за решение, приет от Вучич, но отхвърлен от Курти. А именно Сърбия да прекрати издаването на регистрационните номера на живеещи в Косово сърби.

След провалените преговори Вучич отсече, че ситуацията е на “ръба на конфликт” и заплаши, че “адът ще слезе на земята”, ако косовските спецчасти опитат да наложат със сила глобите. През лятото косовски сърби, мнозина въоръжени, блокираха пътища и ГКПП-та при първия опит да им бъде наложена смяна на номерата. Кризата бе овладяна, след като Прищина отложи въвеждането на мярката.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа