По нов метод спасяват пациенти с резистентна хипертония в УМБАЛ „Пловдив“

Отделението по инвазивна кардиология в Университетска болница „Пловдив“ започна лечение на пациенти с резистентна хипертония по нов изключително ефективен метод, наречен ренална денервация.

Отделението в бившата Окръжна болница в града под тепетата лечение е единственото в Пловдив и в Южна България, където се извършва интервенцията за трайно понижаване на кръвното налягане.

„Методът бе приложен за първи път на 64-годишна пловдивчанка, която бе изписана от лечебното заведение с младежко кръвно налягане 100 на 70. Жената постъпи със стойности 180 на 110 и при напускане на болницата се наложи да редуцираме приеманите от нея медикаменти”, съобщи началникът на отделението д-р Иван Мануков.

Възрастната жена е изписана в отлично състояние, след като повече от 10 години страда от тежка хипертония, за която провежда лечение с всякакви лекарства, но кръвното налягане не се повлиява и в резултат на това развива редица усложнения.

25pl9997-dr-manukov-1„След като УМБАЛ „Пловдив” закупи специализираната апаратура „Vessex“ на Boston Scientific, предложихме да я лекуваме по новия метод, който в световен мащаб е доказал своята ефективност при болни с резистентна хипертония. Реналната денервация се извършва със специална конзола в специализирана лаборатория за катетеризация. Апаратът генерира терапевтични импулси, които се доставят със специален катетър до бъбречните артерии, където се освобождават електрически импулси, които блокират мрежата от нервни разклонения около кръвоносните съдове. По този начин се постига трайно понижаване на кръвното налягане, което може да продължи с месеци и дори с години. Интервенцията се прави с медикамент, който успокоява болния. С локална упойка кардиолог въвежда балонния катетър. След интервенцията пациентът остава за наблюдение в стационара поне за 2 дни”, обяснява д-р Мануков.

Артериалната хипертония отдавна се е превърнала в една от новите световни епидемии, тя е трудно лечима болест и с голямо социално значение поради усложненията, до които води, припомни водещият кардиолог. Болестта се развива обикновено след 40-годишна възраст и в повечето случаи се открива случайно.

При нея важи правилото за „50-те процента“ - 50% от всички хипертоници знаят, че имат това заболяване, 50% от тях се лекуват и 50% постигат очакваните резултати. При останалите не се достигат прицелните стойности – 140 на 90 и в тези случаи се налага да се прилага новия терапевтичен метод – ренална денервация.

Коментари

Задължително поле