По-рязко вдигане на старите пенсии

Предложение на БАН

Държавните служители трябва сами да плащат вноските си

Лансират хибриден модел на системата

Пет промени в Кодекса за социално осигуряване предлагат от БАН, като целта е постигане на по-висока адекватност, сигурност и устойчивост на пенсионната система. Първото предложение е осъвременяване на пенсиите по справедлив начин за затваряне на ножицата между размера на старите пенсии, отпускани преди години, и новите, отпускани сега. Отлагането на този въпрос струва все по-скъпо, пише в годишния доклад за 2020 г. на Института за икономически изследвания при БАН. Например, преизчисляването на всички пенсии с осигурителния доход за 2015 г. ще струва 1,7 млрд. лв., показват данните на НОИ.

Второто предложение на БАН е въвеждане на лични осигурителни вноски за държавните служители, полицаите и военните, за да бъдат равнопоставени с останалите граждани. Третото предложение е ограничаване на възможностите за злоупотреби при пенсиите за инвалидност. Четвъртото е освобождаване на социалното осигуряване от неспецифични функции - явно и скрито субсидиране на икономиката, подпомагане на малкия бизнес и земеделието, изплащане на нетрудови пенсии, и др. Петото предложение е премахване на ранното пенсиониране за работещите при условията на трета категория труд и прехвърляне на ранното пенсиониране на работещите при първа и втора категория труд в частни професионални пенсионни фондове.

От БАН предлагат и въвеждането на смесен (хибриден) тип пенсионна система. При този вариант, пенсиите пак се отпускат на базата на възраст и стаж, но се състоят от два компонента - държавна пенсия, равна на линията на бедност (или на друг обективно определен и постоянно актуализиран гарантиран минимален доход), и осигурителна пенсия, отчитаща осигурителния принос на всеки, който е плащал осигуровки минимум 15 години.

Държавната пенсия трябва да се финансира от републиканския бюджет, а променливата част - от фонд „Пенсии” на ДОО.

Позиция

Намалиха осигуровките заради бизнеса

Най-сериозните удари върху пенсионната система нанесоха политиците чрез почти двойно намаляване на осигуровките, пише в годишния доклад на БАН. Мотивите за това са защита на корпоративните интереси на бизнеса, а основното средство за постигането им е лобизмът, посочват от БАН.

Тези интереси са прикрити зад очакванията за подобряване конкурентоспособността на икономиката, привличане на чуждестранни инвестиции, ограничаване на сенчестия сектор и други, които на практика не се случиха, пише в доклада.

При сегашната пенсионна система пенсиите ще заместват все по-малка част от доходите на хората. През 2070 г. пенсиите ще бъдат само 35% от доходите на хората преди пенсионирането им.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес