По света строят лифтове, у нас правят кампании срещу тях

Докато в целия свят - от Америка през Азия до Европа, не само в планините, но вече и в градовете строят лифтове, у нас разни „еколози“ правят кампании срещу тях. В много градове като Барселона, Рио де Жанейро, Сингапур, а отскоро и във френския град Брест, те са факт.

Когато френският министър на екологията г-жа Сеголен Роаял ти каже, че „няма нищо по-чисто от транспорта с лифт, нито по-обезопасено, няма нищо по-тихо и нищо, свързано с по-малко разходи“, а родните еколози ти обясняват точно обратното, можеш да си сигурен, че една от двете страни лъже. И това надали е френският министър.

Поводът беше изграждането на първия градски лифт във Франция в западния град Брест. Съоръжението ще превозва около 1200 пътници на час над река Пенфелд, разделяща града на две. Интересното при лифта в Брест е, че двете кабини се разминават една над друга, могат да функционират при вятър със скорост до 110 км/ч и стъклата им се оцветяват при преминаването покрай жилищни сгради, за да не се нарушава спокойствието на живеещите там. Лифтът струва 19 милиона евро и е предпочетен пред изграждането на мост, който би струвал между 30 и 60 милиона евро.

И докато френският министър Сеголен Роаял разказва как въженият транспорт е транспортът на бъдещето, в България от 10 години насам не можем да построим един нов лифт - бил той на Витоша, Пампорово или Банско. И докато цял свят използва благоприятните банкови финансови условия, за да инвестира почти изцяло в нови лифтове, у нас родните грантаджии еколози убеждават обществото как 50- и 70-годишни лифтове трябвало само да се пребоядисат и щели да са като нови - всичко друго било тайна конспирация на буржоата капиталисти. И докато всички се опитват да намалят трафика на автомобили, особено в местности с ценна и живописна природа, у нас същите зелени томабелевци ни разказват колко чудесно за природата е да имаме 980 000 автомобила и автобуса в Природен парк „Витоша“ вместо 1 нов и 4-5 реновирани стари лифта. И докато не само богатите, но и бедните държави разбраха, че залесяването е пътят към възстановяване на горските масиви (Китай обгражда пустините си със зелена стена от 100 милиарда дървета), у нас еколозите и дума не отварят за засаждане на гори, а са се хванали като бълхи да спрат и най-дребната трънка от отсичане, стига да се изрекетира някой инвеститор.

Изобщо, докато хората с акъл по цял свят вървят в една посока, у нас властта е клекнала на група рекетьори, които ни бутат в тотално противоположната.

Ако наистина ни е толкова акълът, ще си търпим резила. Но пък дано се намерят и в България разумни хора, за да спрат пропагандата на зелените рекетьори.

Коментари

Задължително поле