По-скъп петрол прогнозира Световната банка

ОПЕК, петрол

Финансовата институция очаква цена от 55 долара за барел през 2017 г.

По-скъп петрол през 2017 г. очаква Световната банка. Финансовата институция завиши прогнозата си за цената на черното злато от 53 на 55 долара за барел в последния си доклад "Перспективи на пазарите на суровини". Основание за това дава очакваното  споразумение на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) за ограничаване на производството.

През следващата година цените на енергийните ресурси - петрол, газ и въглища, ще се повишат с 25%, твърдят още от банката. През юли прогнозата отново беше за повишение, но с по-малък процент.

Енергийните ресурси - газ и въглища, ще се повишат с 25%

Очакваме стабилно покачване на енергийните цени през 2017 г благодарение на по-скъпия петрол, коментира старши икономистът на банката Джон Бафес. Все пак има значителна несигурност около перспективите, като очакваме подробностите и изпълнението на договора на ОПЕК, който, ако бъде изпълнен, несъмнено ще се отрази на петролните пазари, допълни той.

Ръст на цените се очаква за повечето суровини заради повишаването на търсенето, което обаче ще бъде съпроводено от ограничаване на доставките, прогнозират още от Световната банка.

Най-много ще се повиши цената на цинка - с 20%, докато златото ще падне леко до 1219 долара за тройунция през 2017 г.

Институцията вече очаква малко по-голямо от предходните прогнози поскъпване с 2,9% на зърнените култури, докато цените на брашно и олио ще се увеличат по-слабо от юлската прогноза - с 2 на сто.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес